И аз ли съм терорист?

Автор: Евгени Генов


И аз ли съм терорист?

Вината на хиляди български офицери – че са се родили рано...

Ощипах се по бузата и се запитах: и аз ли съм терорист, въпреки че не съм служил във военното разузнаване?

Защо се запитах? Когато завърших военното училище, повечето от колегите ми заминаха под прикритие зад граница. А аз си останах да служа в България. Явно не съм бил благонадежден за соцвластта. Но не се бия в гърдите, че съм репресиран.

Сега колегите ми са пенсионери и понякога си пием ракията заедно. Това е общото между мен и военното разузнаване. Но аз може да съм терорист по следната логика. Министър Николай Ненчев обяви, че армейските разведки от соцвремето били терористи, защото изпълнявали диверсионни задачи (което не е вярно).

Освен това не били служили на България, а на чужда държава и служба. Да, но нали военното разузнаване се ръководеше от Генщаба? Значи и той е бил престъпна структура, щом е поставял такива задачи. Генщабът пък командваше цялата армия, в която бях и аз. Следователно и аз съм терорист. И съм служил на чужда държава. Аха, значи съм бил и шпионин. Какво ми остава - да си протегна ръцете, за да ми щракнат белезниците?

А сега сериозно. Служих 27 години в армията - 13 през социализма и 14 при капитализма. Целунал съм веднъж българското знаме и съм работил за страната. Така е било и с хиляди български офицери. Каква е вината им - че са се родили рано? Че майките им не са изчакали 10 ноември?

Докога ще се ровим в миналото и ще се оправдаваме с него - както социализмът обясняваше всяка неудача с буржоазното наследство. Наскоро лидери от Реформаторския блок участваха в дискусия за тоталитарното наследство, на която министър Ненчев обяви война на комунистическото военно разузнаване. А ето малко данни за „ужасното“ наследство. Според данни на ЦРУ по БВП (брутен вътрешен продукт) на човек от населението през 1988 г. сме били на 25-о място в света. 

През 2010 г. сме на 89-о, а през 2012 - на 92-ро. Според анализи на Нюрнбергския институт за пазарни проучвания през 2012 г. България е на последно място в ЕС по покупателна способност с 2850 евро годишно на човек... Ако реформаторите малко реформират разбирането си за миналото, няма да стимулират първосигнални изказвания. Няма ли някой да обясни на министър Ненчев какво прави стратегическото военно разузнаване, за да не изпада той в конфузни ситуации. 

Нека разсея и още една заблуда. Министърът, а и комисията за досиетата твърдят, че ако документите за чуждите агенти й бъдат предадени, няма опасност от теч на информация. Това не е вярно. Щом досиетата излязат от служба „Военна информация“ на МО и отидат в комисията, те автоматически се декласифицират и са обществено достояние. Всеки има право на достъп до тях, а не само онзи, на когото комисията разреши. Нима това не е важно?

По в-к Преса

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот