Гърция: Курсове по "помашки" език в интернет

 (4 коментара)


Гърция: Курсове по

Uchem so pomatsko на Николас Кокас има 25 курса, искат да спрат турцизацията в северната част на страната...

12 курса по “помашки език” от книгата на Кокас са качени в интернет и промиват мозъците на етническите българи в Северна Гърция. Корицата на книгата е поставена за илюстрация на интернет “уроците”.

 

Разговорниците в нета указват изговора и изписването на думите, спазвайки традиционния тип уроци при учене на езици. Думите на изговора на диктора са български, както и изписването им, но текстовете са с латински букви. Дядо вика :“Аку не работиш, не трябва да ядеш”, цитира в един от уроците дикторът.

 

Първият урок е “Как те завот/зоват. “Откаде си? Имаш ли други братя? Колко си години? Как завот бубайко ти. Тебе бубайко ти какво работи? Кога ще си дойде?”, пита и отговаря дикторът в него.

Друг урок е кръстен “Две моми на пътя”, трети “Нашено коте”. Изговорът на всички “уроци” е родопски диалект, почти напълно сходен с този в Златоградско.

 

В уроците на турски се изговарят числата, а на гръцки – имената на селата и градовете. “Авторът на този учебник с курсове е учител от Ксанти. Тези разговорници са пълни глупости, това са заблуди и поредният опит българските мюсюлмани в Северна Гърция да бъдат определяни като небългари, като отделен етнос”, алармира краеведът от Златоград Ефим Ушев.

 

“Поне 20 книги има вече издадени на “помашки” – речници, граматики, исторически пособия, които ги заблуждават за произхода им. Така гърците на това население и да продължат откъсването им от България, като ги изкарват отделен етнос “помаци”, казва Ушев пред Агенция БЛИЦ.

 

 

Т.нар. помашки език е диалект na българския

 

Публикуването на учебни помагала и учебници в интернет за обучение на децата от южнородопските българоезични мюсюлмански села, които днес се намират в Гърция, не е нещо ново за Николаос Кокас - коментира във в. "Преса" Георги Митринов от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“.

 

 

Кокас е гръцки учител и изследовател на южнородопския български фолклор. През 90-те години на ХХ в. се появиха на бял свят първите му опити в тая насока.

 

Наглед подбудите му са съвсем обикновени - да откъсне южнородопските българоезични мюсюлмани от силната турцизация, която тече не от вчера сред тях. Но тази турцизация е плод основно на недалновидната политика на властите към това население още от времето, когато Гърция влиза във владение на Западна Тракия.

 

За да бъде откъснато това население от българските му корени, то е тласкано умишлено към турцизиране. Сега, когато на много места турцизацията е станала необратима, се появи нуждата да се създаде нова идентичност на това българско по материална и духовна култура население, която не трябва да е българска.

 

Появиха се куп гръцки „специалисти“ по въпросите за това население, които на самодейни начала се нагърбиха с непосилната за тях задача да създадат и нужната терминология. Така възникна терминът „помакики глосса“, т.е. помашки език, и неговият синоним „пумацку“, който е някак по-приемлив за местното българоезично население.

 

Самият Кокас, преписвайки българските сборници с родопски народни песни, създаде и понятието „помашки фолклор“, макар че родопските песни се пеят и се създават и от изконното българско християнско население в Родопите.

 

Досега никой от тези самодейци, включително и представители на малцинството като Ридван Караходжа, съставител на помашко-гръцки речник и на граматика на помашкия език, не може да обясни аргументирано каква е разликата на тоя новоизмислен език от българския.

 

Впрочем затруднения имат и в Скопие, когато трябва да покажат съществените разлики между българския език и създадения през 1945 г. на основата на местните български диалекти македонски език. Това не им пречи и до ден днешен да търсят стари корени на тая скоро възникнала книжовна норма.

 

Същото сигурно след време ще се опитват да правят и създателите на помашкия език. А става въпрос за диалекти на един език! Който може, нека докаже обратното.

 

Похвално е, че в Гърция някой се е нагърбил със задачата да обучава българоезичните родопчанчета на майчиния им език, доколкото все още майчиният им не е станал турският, както в Димотишко например. Но е важно да се знае, че това е български език, а не някакъв сензационно открит нов език, който бил родствен според гръцки „специалисти“ с другите южнославянски езици, български и македонски!

 

По Агенция БЛИЦ и в. "Преса"

 

 

Коментари
2013-11-14 15:19:55 От: mdjr.

на пръв поглед тоя краевед работи за нас българите ,но като знае човек че е плагиат ,и безморално същество ,реално отблъсква хората от българска позиция.Както е казал народът:"С ГЮБРЕНИ РЪКИ ХЛЕБ ЗА НАШИ НЕМОЙ ДА МЕСИШ!"

2013-11-18 07:37:25 От: PKDEY

При тази агресивна и ефективна турцизация -помакизацията си е направо похвална и изгодна за нас българите.Трябва ли да напомня че единственият български политик който има смелоста да каже че тези хора са българи беше бившият кмет на Златоград г-н Младен Чаушев-справка СКАТ.Хората в гръцките родопи го имаха за свой човек и напълно се съгласяваха с него.Преди и след него НЯМА български политицикоито да пазят интересите на българомхамеданите в Гръцко-е то няма такива и за интересите ни в Македония,Албания-Голо бърдо,Косово -гораните,българите християни в Северна Гърция,западнопокраинските българи и туканите в Румънско.На фона на тази мила картинка -помакизацията
на северногръцките българомохамедани си е направо Възраждане.Дано се появи свестно българско...прочети целия

..............!!!сЛУЖБИТЕ ДА СЕ ПОНТЕРЕСУВАТ ДАЛИ НЕ Е ОТКРАДНАЛ СБОРНИКА С НАРОДНИ ПЕСНИ НА БЪЛГАРОМОХАМЕДАНИТЕ ОТ ГРЪЦКО ОТ АВТОРИТЕ МУ И ПО ТОЗИ НАЧИН ГИ Е ТЛАСНАЛ КЪМ ГРЪЦКИТЕ ОБЯТИЯ И СЕПАРАТИЗЪМ.Сборника му е с показателното заглавие "Изгори ма Изсуши ма"То аслъ каквото хване това същество го гори или изсушава.Икономическа полиция да се задейства д
и да провери къде отидоха парите на БАН дадени му за краеведчески изследвания а не за плагиатствуване и отблъскване на българомохамеданите от гръцко.Краевред!

2014-03-26 19:26:00 От: АсанДелю хайдутин

Браво на нашите ПОМАЦИ и в Родопите и в гръцко, че си остават ПОМАЦИ, само така ще спре нацизма и на турците и на българите!!!!

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот