Гръцки съд спаси свободата на словото

Автор: По материали от чуждестранния печат


Гръцки съд спаси свободата на словото Журналистът Костас Ваксеванис влиза в съдебната зала. Симка: ЕПА/БГНЕС

Оневиняването на журналиста Костас Ваксеванис ще позволи на медиите да си вършат работата, "без ръцете им да са оковани в политически белезници"...

Запомнете името Костас Ваксеванис - гръцкия журналист, осмелил се да публикува имената на 2095-има свои сънародници, притежаващи банкови сметки в швейцарска банка и заподозрени в укриване на данъци. Той е човекът, който заслужава да получи медал, а не да бъде съдeн за деянията си, написа в редакционен коментар британският в. "Индипендънт".

 

Костас Ваксеванис, издател и главен редактор на списанието "Хот Док", стана изключително популярен не само в родината си, но и в чужбина. Това се случи преди няколко дни, когато публикува на страниците на изданието списък на гърци, за които се смята, че имат банкови сметки в швейцарска банка и по този начин укриват данъци.

 

В скандалния списък, предаден на властите в Атина още през 2010 г. от тогавашния финансов министър на Франция и настоящ шеф на МВФ Кристин Лагард, фигурират имената на доста високопоставени бивши и настоящи държавни чиновници, дори бивш министър на културата, служители в министерство на финансите, много бизнесмени, певци, юристи и др.

 

Две години никой от властимащите не се е поинтересувал от въпросните сметки, макар че Гърция всеки месец едва връзва двата края и правителството непрекъснато предупреждава, че няма да има пари да изкара следващия месец, без да получи поредния транш от спасителния финансов пакет, отпуснат от ЕС, ЕЦБ и МВФ.

 

На 27 октомври (събота) излезе броят на "Хот Док" със списъка и още на следващия ден сутринта Ваксеванис бе арестуван по обвинения, че е нарушил закона за защита на личните данни.

 

Скорострелно в понеделник бе изправен пред съда в Атина, но адвокатите на журналиста поискаха отлагане на делото, за да могат да се подготвят. Изключително бързият процес започна и завърши на 1 ноември, като журналистът бе оневинен. Ако Ваксеванис бе признат за виновен, максималната присъда, която можеше да получи, бе 3 години затвор.

 

Казусът "Костас Ваксеванис" си е истински съдебен прецедент в Гърция, твърдят голяма част от хората, цитирани от в. "Ню Йорк таймс". Според тях бързият арест и процесът срещу журналиста рязко контрастират на традиционно мудната и бавна гръцка правосъдна система.

 

Журналистът успя да изправи на нокти цялата държава и делото срещу него се оказа приоритетно. И това съвсем не е случайно - целият свят бе вперил поглед в съдебната зала в Атина в очакване на решението, след като Ваксеванис и адвокатите му обявиха, че журналистът е обект на политически мотивирана кампания, чиято цел е да се заглуши общественият гняв към гръцките висши чиновници.

 

Защитата се бе приготвила с авторитетни и убедителни свидетели. Първи на свидетелската банка се изправи председателят на Международната журналистическа федерация Джим Бумела, който определи ареста и гонението срещу Костас Ваксеванис като нелогични, писа електронното издание GRReporter.

 

Според него причината за публикуването на списъка е защитата на обществения интерес, която е "абсолютно задължение" на журналиста. Свидетелят Бумела подчерта, че общественият интерес е над частния. "Публикуването на списъка би следвало да внесе удовлетворение в обществения живот, защото журналистиката е колона на демокрацията", заяви в претъпканата съдебна зала Джим Бумела.

 

По време на пледоарията си адвокатът Харис Икономопулос заяви, че процесът може да се приеме като предупреждение към медиите, подготвящи статии, които могат да създадат грижи на властта в Атина.

 

Свидетел бе и председателят на Журналистическия съюз в Атина Димитрис Тримис. "Бих направил същото, ако бях на негово място. Притежанието на банкова сметка не е част от личните данни. Живеем в епоха, в която имаме нужда от прозрачност", заяви той, цитиран от GRReporter.

 

На свидетелската банка се появи и депутатката от СИРИЗА Зои Констандопулу, която говори почти два часа. Тя определи ареста на Костас Ваксеванис като удар срещу демокрацията. Според нея "единственият човек, който предприе действия за разкриването на истината, е обект на гонение, докато всички онези, които съдействат за нейното укриване, действат необезпокоявани".

 

В полза на Ваксеванис в съдебната зала се появиха и хора, чийто имена фигурират в разпространения от журналиста списък. В залата се появи Лаврентис Лаврентиадис - гръцки олигарх и бивш председател на банка "Протон", а специално писмо изпрати адвокатът Франгискос Рагусис, който заяви, че е против гонението на Костас Ваксеванис и застана на негова страна.

 

Тримата адвокати на Ваксеванис - Харис Икономопулос, Никос Констандопулос и Димитрис Капернарос, припомниха в залата, че нито един от 2059-а в списъка не е подал оплакване срещу журналиста. Законът за личните данни не е нарушен, тъй като в списанието са публикувани само имената и професиите на гърците със сметки в Швейцария - това не е тайна. Сумите, които държат в тези сметки, обаче не са разпространени.

 

Според в. "Та Неа", който пусна списъка след "Хот Док", до 2007 г. в швейцарските сметки е имало над 2 млрд. евро, а до 2010 г. сумите са набъбнали до 4.5 млрд. евро.

 

В показанията си пред съда Ваксеванис отхвърли обвиненията и обяви, че не е нарушил закона за защита на личните данни. Той дори се позова на действията на атинската прокуратура, която преди няколко месеца публикува снимките и имената на проститутки, заразени с вируса на СПИН, с цел да бъде защитен общественият интерес", предаде GRRepоrter.

 

Журналистът каза, че е публикувал списъка със същата цел. Той също така обвини политиците, че крият информация, за да защитават своите интереси и тези на други влиятелни и високопоставени фигури. Според него Гърция е била управлявана от малка клика от бизнес елит, защитаван от политиците и от медийни компании, собственост на влиятелни гръцки магнати.

 

"Гърците знаят от две години, че има списък с богаташи, които не могат да бъдат докоснати", заяви в съдебната зала Ваксеванис. "В същото време гърците са на другия полюс и доходите им непрекъснато намаляват. Политическата система толкова дълго време крие истината", обяснява той.

 

Прокурорът по делото Ираклис Пасалидис не призова нито един свидетел и стоя с каменно лице по време на по-голяма част от процеса. Той предостави на съдията празен лист на евентуалните свидетели - действие, което един от адвокатите на защитата определи като "аналогично на напълно неоснователните обвинения".

 

Прокурорът Пасалидис обаче бе категоричен, че Ваксеванис трябва да бъде признат за виновен в оклеветяване на хора, без да е установена вината им. "Това ли е решението на проблемите на нашата страна? Канибализъм?", иронично попита прокурорът. Доводите му не се оказаха достатъчно силни, за да убедят съдийката по делото Малиа Волика, коментира в. "Ню Йорк таймс". И в края на делото, проточило се над 11 часа, тя обяви: "Съдът смята, че обвиняемият е невинен".

 

Костас Ваксеванис излезе и поздрави огромната тълпа от хора, събрала се пред съда. Той приветства "смелостта" на съдията и добави: "Доста дълго време журналистиката бе заложник на политическите сили, които не й позволяваха да работи. Сегашното решение е прецедент, който позволява на моите колеги да си вършат работата, без ръцете им да са оковани в политически белезници".

 

В "Туитър" журналистът написа: "Да, победихте. Благодаря ви". За много гърци съдебното решение означава, че все още съществува надежда, че клептократите ще бъдат победени, коментират анализатори.

 

От в. "Сега"

 

 

 

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот