Грешните данни за 167 хил. българи няма как да се поправят

Автор: Десислава Колева (1 коментар)


Грешните данни за 167 хил. българи няма как да се поправят

Не бяхме готови за електронно преброяване - получиха се 8000 успешни и 7000 неуспешно попълнени карти ...

Иван Балев е експерт с дългогодишен опит в областта на демографската и социалната статистика. Участвал е в подготовката и провеждането на последните няколко преброявания. От 1999 г. с малко прекъсване е директор на дирекция "Демографска и социална статистика"в НСИ.


- Г-н Балев, обявихте като пропуск в данните от преброяването, че 167 хил. души са дописани, а не са реално преброени? Как е станало това?

- Информацията за тях е получена от регистъра на НОИ - тези хора имат настоящ адрес в България, имат вярно ЕГН, работят и не са починали, но не са преброени. Тогава се взема решение да бъдат дописани. Никой не оспорва, че е трябвало да бъдат добавени, но е било неправомерно, че са разпределени по всички признаци - образование, семейно положение, според данни от предишното преброяване от 2001 г. Тогава лицето може да е било със средно образование, а за десет години да е станало доктор.

- Какви бяха пропуските на електронното преброяване?

- Не бяхме готови за него. За първи път правихме електронно преброяване, а то беше подготвено прибързано, без да се проучи достатъчно добре опитът на малкото страни от 2001 г., които са се броили по интернет - Канада, Испания, Швейцария...

 

В Испания само 0.1% от населението през 2001 г. се е преброило електронно.

 

В Израел например първо са изпратили мейли на всички граждани с електронния въпросник и с призив да го попълнят. След това се изпращат още две писма с напомняне и едва тогава изпращат въпросниците на хартия по пощата. И ако и тогава не получат отговори, изпращат преброители.

 

Казвам това, за да стане ясно, че преброяването по интернет трябва да бъде много добре изпипано. През 2010 г. сме били наясно, че сме с най-малко домакинства с достъп до интернет - около 40%, колкото и се преброиха електронно. Това бе самоцелен успех.

 

Една част от резултатите, в които имаме съмнения за качеството, се дължат точно на него. При пробното електронно преброяване получихме 8000 карти успешно попълнени и 7000 неуспешно. Хората бяха спрели по средата и не можеха да продължат. Те не четат достатъчно указанията и имаха затруднения - какво е това домакинство, как се подреждат лицата, може ли в рамките на едно домакинство да има повече от едно семейство?

 

Хората започнаха да попълват директно, програмата ги връщаше, започнаха да звънят и колкото и да е странно, ръководството взема решение, с цел да се улесни попълването на въпросника, някои контроли, които целят да осигурят качеството на информацията, да се премахнат. Заради това се оказа, че има 290 хил. лица, които не могат да бъдат отнесени към конкретни адреси.

- Защо?

- Защото адресите не са били точно записани. А има над 1000 населени места у нас, където просто не ползват адреси.

 

Бях на среща с европейските статистически служби в Люксембург и там се обсъждаше, че следващото преброяване през 2021 г. трябва да е базирано на регистри. В скандинавските страни имат над 100-200 регистъра за жилищата, ученици - за каквото се сетите. Всяка промяна се актуализира в момента, в който се случи.

 

До 2021 г. е въпросът доколко страните ще могат да изградят такива регистри. Който не може, отново ще използва класическия начин. Скандинавските страни дори 2011 г. направиха преброяването само по регистрите - статистическите служби получават информацията от тях и я пренасят в картите.

- И гражданите не участват?

- Не. Малко прилича на 1984 г. по Оруел, когато държавата знае всичко за гражданите, но това е бъдещето на преброяването.

- Как ще отстраните грешките?

- Няма как да се отстранят. Като се подготвя преброяването, всички знаят, че няма втори шанс.

- Не може ли тези 167 хил. души да ги намерите, след като имате настоящите им адреси?

- Знаете ли колко пари трябват за това? То е все едно да направим ново преброяване. Тези хора не влияят на броя на населението - приемаме, че е реален. Въпреки че ние имаме много точна информация за раждания, умирания и заселилите се хора у нас. Липсва ни обаче точна информация за 4-ия компонент - напусналите. Можем само косвено да оценяваме техния брой.

 

Евростат получи данните от всички страни членки в края на март и от тях се надяваме да разберем реално колко българи постоянно са се заселили в Испания, Германия - това трябва да излезе от техните преброявания

 

Ясно е, че винаги има грешки, но статистиката затова е силна, защото може да ги оценява. Затова се правят контролни преброявания веднага след реалното. Лошото е, че през 2011 г. за първи път от 1956 г. контролни преброявания нямаше. Те са два вида - за пълнота на обхвата - трябва да даде информация за изпуснатите, двойно преброени граждани, а другото - за точността на регистрацията.


- Може ли България да търпи санкции от ЕК заради пропуските?

- Не. Всяка страна трябва да докладва за качеството на преброяването си.

 

Имаме 10%, които не отговарят за етническата си група. Тук е възможно всеки да интерпретира резултатите както си иска - ромите могат да кажат: "Тези 10% сме ние". През 2001 г. българите са 6.6 млн., а през 2011 - 5.6 млн. С 1 млн. по-малко са се самоопределили като българи. Дали това се дължи на тези 10% без отговор?


- Тоест ние нямаме изобщо вярна картина и за вероизповеданието?

- Да, там е още по-фрапиращо - при източноправославното - през 2001 г. са 86.6%, а сега е 76%. Но реално, ако се използва общият брой на населението, пада до 59%.

 

Това е резултат от неправилната разяснителна кампания. И резултатите са условни. В този смисъл преброяването не е изпълнило напълно целите си.

- Какво означава "нямаше време"? От години се знаеше, че през 2011 г. ще има преброяване.

- Парите и за пробното преброяване, и за реалното бяха дадени в последния момент и всичко трябваше да се направим на бегом. Това влияе на качеството на данните.

 

По в. "Сега"

 

Коментари
2018-06-21 14:42:14 От: walker

I am a private lender, I offer loan at 2% this is a legitimate company with honor and difference and we are ready to help you out in any financial problem that you are into. We offer all types of loan so if you are interested in this loan offer kindly contact us on our email:alenxanderwalkerusacompany@gmail.com.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот