Глупофили и глупофоби

Автор: Паун Цонев (1 коментар)


Глупофили и глупофоби

Как се прави политика без мисъл за националните интереси

Покрай драмата с „Южен поток“ пак се развихриха традиционните мазни борби между родните русофили и русофоби. Филите са за потока, фобите искат да обърнат течението му обратно. Когато населението в малки държави се дели на фили и фоби в отношението си към велики имперски сили, независимо дали Русия или Америка, то това е чиста глупост. Те просто са глупофили и глупофоби.

Ясно е, че „Южен поток“ е 100% геополитически проект. Путин иска да заобиколи Украйна при износа на най-ценната си суровина, от която в огромна степен зависи руската икономика. И е готов да хвърли милиарди без шанс някога да си ги избие. Негов проблем.

За нас е важно изгодно ли е да мине „потокът“ през нашата територия? Сядаме, изчисляваме и решаваме. Без да се съобразяваме какво ни внушават руснаци, американци или патагонци. Така както го прави например Виктор Орбан. За унгарския „диктатор“ ЕС не е идол, на който да се кланя до гроб, а оръдие, чрез което унгарците да живеят по-качествено и по-достойно. Но когато Европа накърнява унгарските интереси - Орбан незабавно се озъбва на евробюрократите. Щом реши, че „Южен поток“ му предлага сигурна енергия на добра цена, Орбан става приятел с Путин. Ако обаче кремълският бос заплаши унгарските интереси, Орбан, повярвайте, ще му стане първи враг.

Подобен случай е Турция. Руската империя е водила 12 войни с Османската империя за излаз на топлите морета и проливите. Но преди седмица Путин и Ердоган се прегръщаха братски и чертаеха общи енергийни планове.

По време на въпросните 12 войни ние винаги сме били на пътя на северната империя. Когато им е било изгодно, сме били братушки и православни славяни и са ни помагали да възстановим държавната си независимост. (Нашите историци свенливо крият възмущението на Достоевски, че освобождаваните българи били много по-заможни от мужиците освободители!) Но когато сме пречили, безжалостно са ни вкарвали в свои сфери на влияние и подчинение. А в момента, кой знае защо, ни продават най-скъпия газ в Европа... Русофилите черпят аргументи от Освобождението, а русофобите - от Съединението, което Русия - от имперски интереси - отказва да признае.

Ами американската империя? Нима американофилите мислят, че най-мощната военна сила в историята е създадена, за да разнася щастие за нашия или за друг народ. Та 3/4 от американците никога не са чували за България! За 2 века Щатите - за своите интереси - са водили безчет войни по целия свят. И в момента водят такава в Афганистан. Там впрочем сме им съюзници, без вече 10 г. някой да е обяснил какви национални интереси бранят българските батальони по маковите полета на Афганистан.

Ще осъзнаят ли някога родните фили и фоби, че работят срещу страната си? На Народното събрание пише - „Съединението прави силата“. А разединението?

По в-к Преса

Коментари
2014-12-16 19:26:33 От: Дядо поп Тарапонтий

Тук не е оставен избор на чадата - дали си фил, или фоб, все тая. Друг решава не ти, българина.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот