Ген. Андрей БОЦЕВ, командир на Сухопътните войски: Три пъти се увеличиха рапортите за напускане

Автор: Евгени Генов (1 коментар)


Ген. Андрей БОЦЕВ, командир на Сухопътните войски:  Три пъти се увеличиха рапортите за напускане Снимка: в-к Преса

Имаме 1500 вакантни места, но то е в нормата на незаетите места в поделенията, но няма пари за колесни бронемашини, акумулатори, гуми – не е нещо ново…

През Сръбско-българската война в боевете за удържане на Сливнишката позиция на 19 ноември 1885 г. родната пехота разгромява елитните части на агресора. Това е първата голяма нейна победа след Освобождението от османско иго. През 1992 г. тази дата е обявена за професионален празник на Сухопътните войски. По този повод репортер на вестника се срещна и разговаря за днешните проблеми на пехотата с командира ген. Андрей Боцев.

- Напускат ли военните пехотата, г-н генерал, заради очакваните промени в пенсионното законодателство? Те предвиждат въвеждане на изискване за възраст и за униформените.

- Моето лично мнение, а и на ръководството на Сухопътните войски, е, че ако това се случи, ще се отрази негативно на бойната готовност на армията, на мотивацията за служба, ще намали и привлекателността на професията ни. Но за да не бъда голословен, нека говорим с езика на числата. Само за тази година, и то от август досега, рапорти за напускане са подали 150 души. От тях само 47 военни са с право на пенсия. Другите си тръгват, без да са си осигурили парите за старост. Въобще хората са разтревожени, обидени, объркани. Подписали са договори да служат на държавата вярно и всеотдайно при едни условия, а сега тя иска да смени правилата на играта. 

- Какви ще са последствията, ако тенденцията на отлив на хора продължи?

- А вие как мислите? Тя вероятно ще се засили. През август рапорти за уволнение пуснаха 30 души, а през октомври вече са 70. Когато парламентът започне да приема промените в Кодекса за социалното осигуряване, броят на рапортите ще нараства лавинообразно. Желаещите да се уволнят през август-ноември са три пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, когато не се говореше за промени. А последствията ще са, че ще се създаде вакуум в средните и по-високите управленски звена на армията. А тези, които останат, ще са демотивирани да служат. Това ще се отрази и на качеството на новите кадри, които ще се наложи да приемем, за да запълваме кадровите дупки.

- Не можете ли да спирате рапортите с отрицателни резолюции? Все пак сте командирът, който решава?

- Не мога, нямам законно основание. Щом военният си е изпълнил годините, фиксирани в договора, може да си тръгне, когато си поиска. Вижте, дори и когато няма сътресения или някакви промени, всяка година около 400 военнослужещи по собствено желание напускат пехотата. Това е показателно колко „големи социални придобивки“ имат военните, както пишат някои медии. Това ни обижда. Ние не сме готованци и не си изкарваме лесно хляба. Някой ако си мисли, че в армията ще яде само филии с мед и масло, ще щрака с пръсти и ще си получава парите, да заповяда. Ще му ходатайствам да го приемат. А после да дойде при мен след няколко месеца да ми каже доволен ли е от живота си. 

- Ще го бъде ли възстановения батальон във Враца?

- Трябва да го бъде. Щом има решение да го възстановим, след като бе закрит, длъжни сме да го изпълним. Вече сме командировали в града около 35 души от основния команден състав, който подготвя казармения район. Сега там усилено се ремонтира, оборудват се помещения и учебни кабинети. От 1 декември ще назначим в общи линии целия състав. Числеността на новия батальон е около 250 души. В момента има незаети 60 длъжности. Ако не успеем да ги попълним с военни от войските, вероятно ще обявим конкурс за набиране на кандидати от цивилния живот. Възстановяването на батальона не е свързано с допълнителни финансови разходи и с увеличаване на квотата на Сухопътните войски в общата численост на армията.

- Ако това правителство реши, че 30-километровата ограда трябва да бъде продължена по цялата граница с Турция и пак възложат на пехотата да я строи, как ще реагирате?

- Категоричен съм, че Сухопътните войски не би трябвало да се занимават с това. Защото пречи на бойните ни тренировки, на подготовката за мисии. За изграждането на оградата си има строителни фирми. Нашите инженерни войски са предназначени за друго - те не са строителни войски. Тяхната техника не е пригодена за строителни дейности. 

- Кой е най-спешният проект за превъоръжаване на пехотата, който не търпи отлагане?

- Всички проекти не търпят отлагане. Но за нас обсобено значим е проектът за превъоръжавене с нови бойни бронирани колесни машини. Пехотата има голяма нужда от тях. На първо време ни трябват около 80-120 нови бойни машини. Те са предвидени за батальонните бойни групи. По груби изчисления реализацията на проекта ще струва около 400 млн. лв.

- Тези дни бойците от 68-а бригада „Специални сили“ гърмяха усилено на полигон край Казанлък с германска снайперова пушка „Хеклер и Кох“. Кога ще я приемем окончателно на въоръжение?

- Този снайпер и сега е на въоръжение, но използваме и „Драгунов“. Руските снайпери са от много години във войската и вече са остарели като система. Не отговарят на изискванията на съвременния бой. С „Хеклер и Кох“ освен Специалните сили ще въоръжим и батальонните бойни групи. В момента германските снайпери се използват от нашите контингенти в Афганистан.

- Има ли достатъчно гуми и акумулатори за бойната и транспортната техника?

- Няма. Средно на година ни трябват средства за купуване на нови 900 акумулатора и 1200 гуми. Миналата година поради липса на финансово осигуряване имахме възможност да купим едва 300 акумулатора и 220 гуми, а това е под една трета от необходимото. Тази година също бяхме заложили средства за 960 акумулатора и 340 гуми. Договорите са сключени, до края на годината очакваме доставките. Това ще облекчи донякъде положението, защото заради тези консумативи не можем да използваме техниката 100%, а това ограничава способностите на войските. За догодина не сме предвидили поръчки, тъй като няма пари. 

- Има ли вакантни места в поделенията?

- Вакантните длъжности при нас са 10%, което се смята за нормално. Сега незаетите места в Сухопътните войски са около 1500 - за войници, сержанти и офицери.

- А кога ще има конкурс за набиране на войници?

- През 2013 г. проведохме два конкурса в цялата страна и приехме около 600 редници. През януари искахме да обявим още един конкурс за набиране на 400 мераклии от гражданския живот да се посветят на военната професия, но поради липса на средства Министерството на отбраната ни отказа. Ще видим какъв ще е реалният бюджет за 2015 г. и ако има пари, ще предложим на министерството да обяви конкурс за набиране на бойци.

- Какво е състоянието на ген. Нейко Ненов, когото наследихте на поста? Сега като заместник-началник на отбраната претърпя тежка мозъчна операция в Германия.

- Слава богу, операцията премина добре, но е много скъпа. Ген. Ненов е обичан и уважаван колега. Всички формирования на Сухопътните войски откликнаха на призива на командването за дарения. Организирахме се и за една седмица успяхме да съберем 46 000 лв. Всеки даваше доброволно според възможностите си. Сега имаме идея тази благородна инициатива да продължи. Искаме да си открием такъв благотворителен фонд в Сухопътните войски. В него да постъпват постоянно средства от наши дарения и когато трябва да реагираме спешно, да помогнем на нуждащия се за лечение, независимо дали е войник, сержант, или офицер.

По в-к Преса

Коментари
2014-11-20 20:24:24 От: Анонимен-читател

Приветствувам възстановяв.на батальона в гр.Враца.Нека в този град на възлово място в С.З.Б-я.има около 150-200 българи служещи на Б-я.и областа от р.Искър до Тимок.И в Близкия Изток и в Косово,Албания,Сърбия нее розаво положението.Североз.край на Б-я.нее дом без лъвове и тия лъвове са врачанск.бойно поделение.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот