Джон Кенеди омаял родна партизанка?

 (1 коментар)


Джон Кенеди омаял родна партизанка? Кенеди като млад, в годините за които става дума в легендата, повествованието...За него се знае, че войната е прекарал като лейтенант във военноморския флот на САЩ,там трябва предварителна подготовка кога е пътувал на Балканите, тук има много въпросителни

Една легенда не дава мира на ломчани - за двудневното пребиваване в града им на младия Джон Кенеди, много преди да стане президент на САЩ. Мине не мине време, и някой вестник или телевизия я извади на бял свят.

Наскоро тя стана сюжет на новата книга на родения в Лом писател Емил Андреев. "Боби Блаженият и другият американец" се радва на категоричен успех.

А американецът, дошъл в Лом, е той - 35-ият президент на САЩ Джон Кенеди.Истината е, че преди 76 години на пристанището в Лом младият Кенеди се запознава и общува за няколко часа с хубаво момиче. Кое е било то?

Официално нищо не е известно. Всичко е в сферата на фантазиите и личните признания, пише "Стандарт". Никой тогава не е знаел името на младия американец, но е факт, че през 1939 година студентът Кенеди спира в порт Лом с кораб, който пътува от Виена към Истанбул. Според някои - за денонощие, според други - за две. Баща му по това време е посланик на САЩ в Лондон и Джон получава задачата да провери какви са настроенията в България в навечерието на Втората световна война. С кого ще е тя, ще стане ли съюзник на Германия?

И среща случайно едно момиче, с което успява да общува - с жестове, мимики и думи на немски и френски.

След години, вече като президент, Кенеди признава пред българския представител в ООН Петър Вутов: "В Лом срещнах красиво момиче със стройна фигура, грациозна походка, матово, обгоряло от слънцето лице, пламтящи очи и буйни къдрави коси". Името обаче не споменава, а вероятно не го е и запомнил. Разказвал с интерес, уважително. Петър Вутов погледнал изражението на жена му Джаки и разбрал, че тя знае за този случай. За признанието на Кенеди д-р Петър Вутов разказва в спомените си.

Две приятелки на местна девойка - Виолета Петрова, по-късно разказват, че с американеца се е срещала точно тя. Общественото мнение я заклеймява и тя заминава за Варна. Учи медицина и се връща на работа в белодробния диспансер във Враца. Но Виолета е руса, ниска, дебеличка и не отговаря на описанието на Кенеди за момичето, с което той се запознава на пристанището.

Като президент за случката Кенеди разказва и на българския посланик по това време в Ню Йорк - Любомир Попов. Попов е човекът, който се е срещал няколко пъти с Кенеди и е бил единственият представител на България на неговото погребение. Той също е написал спомени за това време. Легендата говори, че Попов донася за разказа на Кенеди за ломчанката и службите започват издирване. Коя е тя?

Така стигат до Пръвка Софронова от близкото до Лом село Мокреш. Тя е родена през 1920 година. Имала познати в хотел "Солун" на пристанището. Във въпросната нощ се оказало, че за американеца няма легло. Тогава тя се заела и успяла да му осигури една нощувка. Поканил я в ресторанта, а след това с Кенеди се разходили по брега. Авторът Борис Цветанов, който разказва за случая във вестник "Десант", предава думите на човека от службите, който е проучвал Пръвка.

От него бил научил, че в ресторанта Кенеди два пъти давал бакшиш на музикантите да изсвирят парчето "Ти си селско момиче". По време на нощната разходка Пръвка успяла да научи, че американецът е студент, а баща му работи в Лондон. Нищо не се било случило между тях, разказала тя след години. Но останало добро чувство и у двамата.

След тази среща Пръвка става партизанка. Това е известната и до днес в Лом Бойка от ломския отряд "Стефан Караджа". Омъжва се за командира на отряда Бончук и двамата след Девети септември заминават за София.

Един ден през 1960 година тя минава покрай американската легация и на витрината вижда портрета на американския президент. Какво било учудването й, когато в него познала студента, с който тя се запознала преди години в Лом. При вестта за убийството му през 1963 година отишла в малка църква в квартал "Емил Марков" и запалила свещ.

На запазените снимки на Бойка тя е млада, стройна, хубава. Липсват само буйните къдрави коси, за които той разказва. "Партизанката Бойка беше интересна жена", спомня си журналистката Лилия Еленкова. "Не прекъсна връзката с родния си край. Идваше в Лом за тържества и празници. Заемаше номенклатурна длъжност в столицата, но си остана много човечна. Беше широко скроен човек", добавя Еленкова.

От рода на Пръвка в Мокреш са останали далечни братовчеди. Никой не знае за историята, освен от слуховете. Тя не я е разказвала. Баща й Софрон Ръбин е бил почитан човек в селото. Заради убежденията си през 1943 година е пребит в полицията в Лом и умира от раните си. Последните му думи били: "Кажете на дъщеря ми как ме пребиха. Нека се бори!"

Легендата възкреси и Емил Андреев. В момента той е на литературно турне за представяне на новата си книга "Боби Блаженият и другият американец". През 1990 година в Лом започват да говорят за потулваната дотогава история. Но в книгата тя вече е белетристика. Трудно е да се каже кое е истина и кое е художествена измислица. В Лом обаче легендата е жива и се допълва с все по-нови щрихи. Което означава, че се харесва на ломчани. Все пак с нея - истина или измислица, малкият им град се докосва до една от най-големите и загадъчни личности на миналото столетие: Джон Кенеди.

По сайта на в-к Стандарт, в-к Десант

 

Коментари
2016-12-05 04:43:18 От: Анонимен

Чел съм, че има хипотеза, че убийството на Кенеди е поръчано от някой мъж от семейството на Рокфелер (не знам дали и полиция е участвала в това), защото Кенеди е искал САЩ да печата собствен държавен долар (и да спре печатането на долари от Рокфелер) или нещо подобно - но кой ли човек знае истината.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот