Древното народно събрание започвало с клане на овен

Автор: Илия Илиев (2 коментара)


Древното народно събрание започвало с клане на овен Снимка: uni-sofia.bg

Почти всички народни обичаи по нашите земи са тясно свързани с хранителни практики. През зимата е студено, хората са изморени от усиления през есента кърски труд, уместно е да ядат "силно" месо, мазно и висококалорийно.

 

 

Обаче, докато започват "блажните" празници със свинското месо, организмът трябва да се подготви чрез употребата на по-леки меса. Шилешко и овче в случая.

Ритуалът "принасяне на есенна жертва овен" започва на деветия ден на деветия месец на годината, наричан в древността твирем. Все още у нас има възрастни хора по селата, които са запазили спомена, че "овен се коли след Голяма Богородица", която е на 15 август. Българите са определили да провеждат селските си сборове именно в края на този месец или в началото на септември.

Според Слънчевия календар на предците ни първият ден на месеца е на сегашния 23-и. Следователно деветият ден на деветия месец е 31 август. В "Именника на първобългарските канове" месец твирем се повтаря много често и неслучайно. Защото на деветия му ден са изпълнявани два извънредно важни ритуали. Официално е встъпвал в длъжност новият кан и е приемал към името си названието на съответната година според календара. Крум става държавен глава и велик колобър през 796 г., която е Мишка или Каран. Омуртаг се възкачва на трона пак на деветия ден на деветия месец през 814 г., която е Кон или Таг, откъдето идва втората сричка в известното ни негово име. 1196 г. е Змей или Кала (по-късно изменено като хала) и цар Иваница е наречен Кала Йоан или Калоян. 12 години по-късно, т.е. отново Кала, го наследява племенникът му Борил, известен още и като Каламан.

На деветия ден на деветия месец великите боили неизменно са свиквали териториалните боили от всички краища на страната и заедно са обсъждали важните държавни дела, управлението на кана и са взимали съдбоносни решения. В трудни времена или когато канът е бил стар или болен, са му избирали младши кан, понякога двама или дори трима съвладетели. Своеобразно народно събрание!

Към провеждането му хлебното зърно вече е прибрано, знае се колко е. Някои са прибрани, а други плодове и зеленчуци се виждат на полето или в градините. Знае се колко добитък се е наплодил и израснал през пролетта и лятото, знае се с какво количество фураж е осигурен за зимата. Следователно е налице много съществена фактология, въз основа на която да се вземат важни решения за управлението на държавата.

Пак по това време трябва да започне заплождането на овцете, тогава се мърлят според природните им цикли. Цели се процесът да е поне частично контролиран, за да се родят агнетата по-близо до пролетта и пашата, при това не всички наведнъж. Сложна кампания, свързана и с тънкото производство на овча и козя пастърма, от векове извършвана от жените в рода по пазена в дълбока тайна технология. Колят се старите и болните животни, след тях и маразът, т.е. незаплодените, за да се пести от скъпоценния през зимата фураж.

Една масова, по-точно всенародна кампания с оглед на изобилието на дребен рогат добитък в онези времена. Ритуалът изисквал жертвеният овен да бъде заклан от кана или сина му - канартекина - пред събраните боили. В дворовете на другите българи тази операция е била почетна задача за най-възрастния член на семейството, способен да я извърши самостоятелно. Около казаните и софрите се планират стъпките за усилената подготовка за зимата, правят се селски събори и сватби.

При заболявания по животните предците ни са използвали древни шамански практики. За овцете и козите най-разпространено било "провирането". Ивета Тодорова-Пиргова я описва в книгата си "Баяния и магии". Изкопавали са дупка в склона на някой хълм край селото. След залез стопаните на болни животни ги закарват до нея и изчакват всички светлини в селото да загаснат. Двама мъже на име Стоян (за да "стои болестта"!) се събличат голи и оставят дрехите си под оброчното дърво, най-често дъб. После "хващат жив огън" с липови пръчки и козя връв, кладат огньове от двете страни на дупката и с дъбови пръчки в ръце чакат добичетата да минат през дупката. При което ги перват по гърба с предварително нагорещените пръчки. През цялото време на мероприятието всички задължително мълчат. Накрая всеки си взима горящи съчки, за да захване огъня у дома си. През такава дупка са се провирали за здраве и "ора закъсали".

Името Стоян иде от хунобългарското "тьян" или "тан", означава планина. Пожеланието е наименуваният с това име "да стои непоклатим като планина". "Провирането" се е извършвало в Дунавска България около оброчен кръст, посветен на свети Илия. Светията е считан за християнски символ на слънцето, неслучайно е описван да се движи по небето и да гърми с колесницата си. Древната тракийска Троя е била известна и като градът на Слънцето, затова елините са я нарекли Илион във връзка с Хелиос = Слънце, оттам и Илия-да. Виждаме убедителни доказателства за слънцепоклонничеството на българите, запазило редица свои традиции от най-дълбока древност до наши дни!

Българите не са ядели месо от незаклано животно. Намирали са го за много вредно. От животни, загинали при някакви инциденти, са взимали само кожата, другото е оставяно на хищниците. Месото често са употребявали и варено, но повече са предпочитали печивата. Когато през IХ в. по нашите земи идват първите славяни, кановете Крум и Омуртаг са наредили да бъдат приучвани да ядат и месо. За това пише Христо Вакарелски.

Овчето месо е вкусно, но мазно, обаче през този сезон има изобилие от зеленчуци и плодове, консумирането на които значително намалява вредните му ефекти. При това много активна е и стопанската работа, калориите лесно и бързо се изгарят.

Два дни преди принасянето на жертва овен е друг древен празник, към който по-късно е присъединена и християнската легенда за отсичането на главата на Йоан Кръстител. Всъщност има отсичане, но то е астрономическо! Затова и народът е нарекъл 29 август Секновение, защото нощта се "отсича" от деня според народните вярвания и вече го изпреварва по продължителност. От "сека" идват често използваните в миналото български имена като Секул, Секин, Секила. Секва лятото, змии и гущери започват да се прибират в дупките си. Трябва да секне къпането в реките, езерата и морето, водата в тях вече не лековита, както от Гергьовден до Еньовден, защото иначе здравето на човека може да секне!

Този ден се е считал за лош, затова празникът на есенното жертвоприношение е след него. Яде се бяло грозде, може да се пие ракия или бяло вино, но не и червено заради приликата с кръвта на Йоан Кръстител. Ядат се палачинки и каша от пиле.

 


автор: д-р Илия Илиев

 

 

 

Коментари
2010-07-14 16:41:26 От: Pycu

Според мен системата на календара е тази.
http://www.facebook.com/group.php?gid=138830043878 и трябва да се знае защото според мен "Оброчните плочи на "тракийски" конници" са всъщност датировки по Българският календар.
Освен това полусферите по златната маска от Требенища и по вратата на храма в Косматка пак според мен са юпитеровите години от стоидвадесетгодишния цикъл на Българския календар.

2010-07-14 16:43:09 От: Pycu

Пропуснал съм да оставя адреса за маската и вратата.
http://balkan1.blog.bg/politika/2010/07/03/ot-koga-sme-na-balkanite.571532

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Февруари 2023 »
пнвтсрчтпксбнд
  
     
 1. 04.02. - Събития и факти
 2. 04.02.1885г. - Роден е Асен Златаров
 3. 05.02. - Св. мъченица Агатия, празнуват Добрин и Добромир
 4. 05.02. - Събития и факти
 5. 06.02. - Събития и факти
 6. 06.02.1878г. – руските войски освобождават Бургас
 7. 06.02.1886г. – роден Людмил Стоянов
 8. 07.02. - Събития и факти
 9. 08.02. - Събития и факти
 10. 08.02.1989г. - Годишнина от основаването на КТ “Подкрепа”
 11. 08.02.1966г. - роден Христо Стоичков
 12. 09.02.1999г. - в Либия са задържани 23 българи. Започва епопеята на българските медици.
 13. 09.02. - Събития и факти
 14. 10.02. - Събития и факти
 15. 10.02.1879г. – открива се на Учредителното събрание във Велико Търново
 16. 10.02.1879г. - избират Манолаки Тошев за първи кмет на София
 17. 10.02. - Ден на пчеларя
 18. 11.02. - Събития и факти
 19. 11.02.1515г. – загива Свети Георги Софийски Нови
 20. 12.02. - Събития и факти
 21. 12.02.1945г. - Годишнина от правописна реформа в българския език
 22. 12.02.1902г. - роден Светослав Минков
 23. 13.02. - Събития и факти
 24. 14.02.869г. – умира Константин-Кирил Философ
 25. 14.02. - Събития и факти
 26. 14.02. Ден на лозаря, Трифон Зарезан
 27. 15.2.1813г. Национален празник на Република Сърбия, Ден на държавността
 28. 15.02.950г. – Отон І е провъзгласен за крал на Италия
 29. 15.02. - Събития и факти
 30. 16.02.1887г. - бунтове на българските офицери-русофили в Русе