Доц. Кисьов: От "Монд" и "Фигаро" онемяха пред съкровищата на Богдан Филов

Автор: Радко Паунов


Доц. Кисьов: От Златни нагръдници с форма на риби, намерени от проф. Богдан Филов. Пловдивски археологически музей

В Пловдивския археологически музей гостуват представители на френската преса преди заминаването на нашите експонати за Лувъра

- Доц. Кисьов, журналисти от френските вестници "Фигаро", "Монд", "Експрес" и списанието за изкуство "Connaissancе des Arts" посетиха пловдивския археологически музей. Какво видяха?

- Шестима журналисти от най-големите френски печатни медии бяха в Пловдив, за да се запознаят с експонатите, които ще пътуват за изложбата "Епопея на тракийските царе" в Лувъра. С тях бяха и двама експерти от знаменития музей в Париж - Александър Баралис, който е специалист по антична археология и се занимава с изложбата, а Нагин Матьо, която също е археолог, е натоварена с аранжирането на нашата експозиция в Лувъра. Към тази група имаше и трима реставратори. Единият от тях е възстановил известната статуя на Нике от Самотраки, която е на видно място във френския музей. Те заедно с наши реставратори извършиха оглед на всички експонати, които ще заминат за Париж.

- Какво поискаха от вас френските журналисти и специалистите от Лувъра?

- Показах им всички зали на музея. Досега са посетили НИМ и Националния археологически музей в София. Без куртоазия трябва да изтъкна, че те харесаха най-много като визия пловдивския музей. И затова ще предложат програма и в бъдеще да работят с нас.

- Лувърът иска да работи специално с пловдивския археологически музей?

- Да, казаха го едно към едно. Няма измислица! Журналистите от "Монд", "Фигаро" и "Експрес" поискаха да видят находките, открити в Башова могила край Дуванлий от проф. Богдан Филов през 30-те години на миналия век. Проявиха интерес и към предметите от Чернозем, които намерих през 2001 г.

- Доколкото е известно те ще бъдат и акцент от изложбата "Епопея на тракийските царе" в Лувъра.

- Точно така. Темата на експозицията е свързана с одрисите, а най-богатият некропол е в района на Калояново, Пловдивско. Затова и тези находки ще заемат централно място в българската изложба.

- Какво точно им показахте?

- Златният нагръдник, който е най-големият откриван досега. По него са изобразени сцени от митологията, свързана с одриските владетели. Показахме им бронята, украсена със златни апликации и Горгона медуза. Те ахнаха. Видяха и сребърните и бронзови съдове, както и златен пръстен с полускъпоценен камък, на който е изобразен воин. Онемяха, когато видяха един съд, наречен клипсидра. Той е уникален, защото като него има само три в света. Другите два са от бронз. Единият е в националния музей в Атина, а другият - в Бостън. Нашият е сребърен и е най-представителен. Той е изработен специално за източване и наливане на вино. В България е единствен.

- Как реагираха пред находките на Богдан Филов?

- Останаха зашеметени. Това са нагръдници под формата на риби от чисто злато и наколко сребърни съда със златни сцени. Богатите женски накити, открити от знаменития археолог, направо им спряха дъха. Комплектът се състои от златен нагръдник и много фино изработени висулки с жълъди.

- Разказахте ли им, че в нашата наука има интерпретации, според които тези накити са принадлежали на съпругата на първия одриски цар Терес?

- Обясних им, че такива украшения могат да бъдат притежание само на жена от най-висок ранг, а именно - съпруга на владетел. Видният траколог проф. Маргарита Тачева предположи, че са на жената на цар Терес.


- Каква е целта на това посещение в Пловдив?

- Френските медии ще отразят предварително и най-подробно характера на българската изложба в Лувъра. Но не само да покажат предметите, а да дадат обща представа за траките и по-специално за одрисите. Ако искате вярвайте, но те стояха повече от час пред картите, които очертават територията на Одриското царство. Там са обособени с цветове разположението на 40 тракийски племена. Журналистите се интересуваха главно от културата на траките, за да я представят в техните медии.

- Какво ви питаха?

- За останалите тракийски племена, как се наричат, какви са били, кои територии са населявали беси, мизи, трибали, кикони и т.н. Разбира се, огромен интерес предизвика Панагюрското съкровище. Много се интересуваха как е открито, къде и по какъв начин е попаднало най-напред в пловдивския археологически музей. Разказах им цялата история, показах им снимките от откриването на съкровището.

- Обяснихте ли им по какъв начин Панагюрското злато е било отнето от Пловдив?

- Не, защото това са проблеми, свързани с българската действителност. Тяхното разбиране е коренно различно и по тази причина не ги запознах. В крайна сметка съкровищата са държавна собственост и в кой музей ще бъдат експонирани е въпрос на законодателство.

- Докъде стигна подготовката ви с експонатите, които ще заминат за Лувъра?

- До 20 дни нашите находки ще пристигнат в НИМ, където ще ги опаковат с участието на френски специалисти и транспортират до Париж. На 20 април е официалното откриване.

- Уточнихте ли какви експонати ще изпрати Лувъра в Пловдив?

- Трябва да разочаровам малко пловдивчани. Оказа се, че Лувърът притежава само една египетска мумия, която е с големи размери и не може да пътува. Физическото състояние на находката не позволява да бъде транспортирана. Иначе нашият музей отговаря на всички условия за нейното експониране. Ще ни представят 25 предмета, свързани с египетското изкуство. Вместо мумия ще ни изпратят голяма статуя на египетски жрец, която стои на входа на зала "Ришельо". Предвиждаме предметите от Лувъра да гостуват в Пловдив от юли до септември т.г. Този обмен на изложби има преди всичко образователен характер. На второ място това е реклама за България и за Пловдив. 5 милиона души ще видят изложбата "Епопея на тракийските царе" - туристи от цял свят.

По в-к 24 часа

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот