Доц. Александър Илиев: Българите са с доказан индоевропейски произход

Автор: Редакционна (без подпис) (16 коментара)


Доц. Александър Илиев: Българите са с доказан индоевропейски произход

Преди повече от година, след мащабно изследване, екип от учени на БАН също установи, че генетично произходът ни е индоевропейски и така се опитаха да опровергаят лансираната теория, че българите са от тюркски произход.

Експедицията в търсене на прародината на българите е пилотна и се е провела в период на четири години 2008 - 2012 г. Участниците в нея направиха отчет за работата си на територията на Афганистан, Таджикистан, Узбекистан, Крим, Иран, с акцент на Ислямска република Пакистан и на Република Татарстан (в състава на Руската федерация) от лятото на 2012 г.

 

Доц. Александър Илиев обясни, че Азия е прародината на всички етноси в Европа и най-сериозното предположение за произхода било точно в източната част на персийския етнически и културен ареал и те насочват именно там своето усилие. "Мястото, от където идват българите, най-вероятно е място, което етнически и културно, включително и политически, е свързано с днешен Иран", каза той.

 

Петко Колев, председател на общобългарска фондация "ТАНГРА ТанНакРа", обясни какво е определило параметрите на експедицията. Той каза, че и наши, и чужди учени подчертават, че вярната посока за търсене е индоевропейката, в частност източно индоиранската културна общност.

 

"В хуманитаристиката наученият процес върви с натрупване на факти, на обстоятелства, на преосмисляне. Има един консерватизъм и хора, които 50 години са поддържали една научна теза и към днешна дата неофициално пред нас припознават неща, но официално все още не. Онова, което правим и са нужни 1, 2, 3 поколения, които да натрупат критичен материал от знания и критичен материал от авторитети, които да застанат зад определена позиция и тя да бъде преобладаваща в обществото", каза Колев.

 

Индоевропейският произход на българите според доц. Илиев не може да бъде доказан дори в рамките на нашия живот. "Според мен трябва някакво невероятно свидетелство, което да покаже, че е точно така", каза той. Именно за да се намери най-вероятният произход на българите тези учени са предприели тази експедицията.

 

"За мен като антрополог е 100% сигурно, че произходът на българите е индоевропейски, защото нашият ген, нашите мускули, кости, структурите ни е индоевропейска, индоиранска. Освен това начинът на погребване, цялата цивилизация на България е построена именно на тези принципи. Човек трябва да е наистина с много затворени очи и да робува на много ефектни теории, за да не види това", каза доц. Александър Илиев. Той обясни още, че науката изключва категоричността, теорията и временните изводи до момента, а до май ще бъде публикуван и полевият дневник, тя ще продължи и ще търси още доказателства за произхода на българите.

 

 

Въпреки това той е категоричен, че всеки народ "очевидно, очевадно" е с индоевропейски корен. Според него множеството от българските учени подкрепят тази теория, защото тя е лесно доказуема, а другата много лесно може да се обори. А теорията на тюркския произход на страната ни е изградена във време когато се знае много малко за Азия. Според него пробив вече има и е въпрос на време да се стигне до т.нар. златна жила, която необратимо да насочи вниманието на цялата научна общественост в тази посока.

 

Проф. Пламен Павлов, участник в експедицията, също подчерта, че индоевропейското потекло на българския народ е несъмнено. Той е бил на Кримския полуостров през септември 2009 г. и основният резултат от този етап на тяхната експедиция е свързан с подценяваното и дори често неизвестно в България значимо българско наследство на кримския полуостров и в Приазовието. Днес са регистрирани над 300 прабългарски обекти само в Крим, а броят им е още по-значителен, се посочва в неговия отчет.

 

Доц. Димитър Димитров, който е бил в Северен Пакистан през септември миналата година, също казва в своя отчет, че Средна Азия е вероятната родина на древните българи. Проучването на тези ареали, археологическите и културни паметници, изворите и народностните групи - реликти трябва да се превърне в задача на българската наука. Българското присъствие в тези райони има смисъл в много отношения, като не на последно място стои търсенето на исторически корени.

 

 

 

По  БГНЕС

 

Коментари
2013-01-07 16:21:54 От: BAPHA

ИЛИ ПЪК СМЕ СИ ОТТУК?! КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ ИМ ОТНЕМЕ ДА ЗАПОЧНАТ ДА ПРИЕМАТ ТОЗИ ФАКТ КАТО ВЪЗМОЖНА ТЕЗА?! ЧЕТИРИ, ПЕТ, ШЕСТ ПОКОЛЕНИЯ?!

2013-01-07 23:32:20 От: Николко

ТЕ ПРОСТО НЕ ИСКАТ ДА ВИДЯТ ИСТИНАТА А Е ЗНАЙНО НЯМА ПО СЛЯП И ПО ПРОСТ ОТ ТОЗИ КОИТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ ИСТИНАТА И ДА Я КАЖЕ .

2013-01-09 14:20:18 От: Живко

Мда!От всичките ни съседи на балканите само ние сме "пришълци",а май е точно обратното..

2013-01-11 12:54:53 От: Булгарин

Не забравяйте, че все пак имаме Стара Велика България, имаме Волжка България, те са били в Азия. А преди тях сме основали персийската империя... Така, че тезата на учените е съвсем вярна.

2013-01-11 14:38:35 От: Reynaldo Reynaldini

Значи Волен Сидеров е братовчед на Махмуд Ахмадинежад.Брееее цъ...цъ...цъ...цъ.Убеден съм ,че В.Сидеров се гордее много.Братовчеда на Сидеров открито се таралежи на Чичо Сам и Волен го подкрепя на мига и се ежи на Чичо Сам.Махмудовият братовчед дори отива по на далеч и се позволява да иска компенсации от Чичо Сам в размер на 24 млрд. долара брее...бреее ....брееее.Ашколсун на Махмудовият брачед.

2013-01-14 10:23:16 От: BAPHA

До: Булгарин

Това че сме имали общо с тези държави как доказва, че идваме оттам? Не е ли възможно просто да сме се разселили оттук?

2013-02-11 20:57:21 От: тц,тц,тц,.

ами братчеда ахмадинеджат иска а турците земат,ежат се на израел тупат се в гърдите че са водачи на исляма ,ап после целуват дупето на евреитеплясват с ръце ,оглеждат се и ако всички ги видят се прегръщат горестно вай вай вай вай ......

2013-03-05 17:45:26 От: Руси Иванов

Още от дълбока древност народите са спорели кой е най-древен и на един фараон му хрумнало, че колкото по древен е един народ - толкова по богата ще да му е културата и решил да вземе новородени от всички народи и да ги затвори в стая в която само да се грижат за тях без да им се говори и което дете първо назове нещо около себе си, то да бъде признато като представител на най-древния народ на Земята. Първото, което се чуло в тази стая било БЕКОС от детето доведено от Фригия - след като разбрали че това е думата за ХЛЯБ, фараонът обявил ФРИГИТЕ за най-древния народ на Земята.
http://balkan1.blog.bg/history/2012/12/15/tuk-sme-si-ot-vreme-ono-i-sme-nai-drevniiat-narod-na-zemiata.1031510

2013-05-30 16:05:14 От: Стефан

Стига със спекулациите по въпроса българите какви са! Днешните иранци нямат нищо общо с древните жители на Персия! Днешните иранци са 80% араби! А арабите са семити,не индоевропейци!
Ние българите имаме смесен произход,имаме и не-арийска жилка,която е вследствие на различните народи,заселили се и претопили се тук!
Например има българи с дълъг /арийски/ череп и къс/азиатски/ такъв! Това определено доказва,че сме смесени! А и един поглед да хвърлите върху хората на улицата,бас държа,че едно обща черта няма да намерите между тях! Ние не си приличаме,което отново доказва,че сме мелези!

2013-06-02 12:51:38 От: Един

Глупости говорите, не сме си били приличали! Я питайте някой чужденец, особено пък ако е от друга раса! Плюс това аз лично познавам по физиономия хората и много пъти, когато видя някого в чужбина познавам, че е българин!

2013-06-02 16:58:53 От: Живко

Приличаме си!Естествено, че си приличаме.Я, Стефане ми кажи, нагледал ли си се на достатъчно европейски физиономии(примерно), че да знаеш със сигурност дали и те си приличат едни с други?Един древен летописец споменава за траките, че цвета на косата и очите им варират от русо до тъмно кестеняво и от сини(светли) до кафяви(тъмни).Да ти прави впечатление нещо да се е променило и до ден днешен?

2013-09-01 11:39:07 От: Кубрат

По нищо не си приличаме! Може би единствено по простотията си приличаме,която незнайно от коя раса участваща в съставянето на генофонда ни е наследена! Безспорно в основата си ние сме европейци,но имаме и много неевропейски примеси!

2013-10-12 21:21:06 От: Генади Савов

От Персия сме седемдесет процента от българите.Ако пуснем иранска музика с гусли,тамбури,гъдулки.Все едно слушаме български народни песни.Всеки днешен черноок,чернокос,мургав-българин е иранец.Като две капки вода си приличаме с иранският народ.Русите и червенокоси българи са траки.Славяните в българските земи са били малцинство.Повечето от тях кан Аспарух е изселил във Влашко.

2016-02-09 20:58:13 От: Балканец

Значи така! За да се има доверие към подобно епохално академично откритие...100% сигурно, е нужно да се направи един кратък разбор на академичния състав и неговата компетенция относно темата, която предполага задълбочени интердисциплинарни познания по древна и дори пра история. След това вече можем да попиваме и сравняваме знания - Така, по ред на номерата....ЕКСПЕРТИ по: доцент по пантонима?!?!преподавател по Международни отношения!!? историк 4-15 век??! диригент..случаен брат на патриарх Неофит!?!? Страхотен екип, но къде са експертите?!!!!

2016-02-09 21:01:29 От: Балканец

ПАНТОМИМА*:)

2016-02-10 01:42:20 От: ND

А това че в генома на българите огромен процент от гените са Тракийски, това че сме едно с Румънците? Това че най-древната писменост е намерена тук по нашите земи? Случайно ли е отпаднало от изследването?

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече