Днешен Татарстан е някогашната Булгария

Автор: Петър Нанев (4 коментара)


Днешен Татарстан е някогашната Булгария

Учените Рустам Набиев и Шавкят Богданов се борят за възкресяването на името Булгария в днешната руска автономия Татарстан.

След като Иван Грозни прогонва татарите, се титулува за цар на руси и българи, имайки предвид населението на днешен Татарстан.

Малко след революцията през 1917 г., за известно време се връща името Булгария, но Владимир Улянов Ленин и Йосиф Висарионович Сталин се погрижват името Татарстан да бъде възстановено…

Мнозинството от хората, запознати с историята и особено с военната история, знаят, че барутът и огнестрелното оръжие са изобретени от китайците. В Западна Европа те са проникнали чрез арабите през Пиренеите в ХІІ - ХІІІ век.

В старо време евразийските степи от Великата Китайска стена до Панония са населени и контролирани от десетки народи, които са развивали свои технологии и са имали свой, северен, път на коприната. Пак тогава евразийските българи (булгари, болгари), са изграждали могъщи държави на север.

Днес техните потомци в Русия се стремят да възродят идеята за могъществото на тези държави, играли важна роля в историята. Учените Рустам Набиев и Шавкят Богданов се борят за възкресяването на името Булгария в днешната руска автономия Татарстан.

Установено е, че в севера на Евразия е съществувал друг път на коприната и други, непознати до сега, търговски пътища. Това северно направление на транс континенталната търговия почти не се отчита от съвременната наука.

В някои отношения евразийските българи са били по-напреднали от жителите на Западна Европа.

Старите булгаро-татарски хроники не сочат кога се е появил барутът във Волжката държава, но за това пък има косвени данни от византийски, персийски и арабски източници, според които това е станало далеч преди посочената битка.

В тези източници също се сочи, че Волжка България е имала високо развитие на занаятите и промишлеността, а съвременните археологически разкопки потвърждават това.

От руски летописи е известно, че в средата на ХVІ в. московско-суздалската войска,която нападнала Волжка България, попаднала на плътен оръдеен огън от крепостните стени на град Булгар.

Ефектът от топовните залпове бил зашеметяващ сред редовете на многобройните нападатели. Скоро техните командващи предложили сключване на мир.

Това събитие се смята за първата среща на русите с огнестрелното оръжие.
 

Петър Нанев, специално за "Българи"

Коментари
2015-05-19 11:09:27 От:

Празни приказки отново, моля давайте рефернций за да не ви смятат за ЛА-ЛА-ДЖИЙ...

2015-05-20 06:46:50 От: qwerty

А кои са тези "рефернциЙ" и "ла-ла джиЙ"??Първо се научи да пишеш, после искай каквото и да е.......Аман от неграмотници.....

2015-05-28 16:45:10 От: Генади Савов

Нее била лека съдбата на Волжска България от около 665 год.при преселението на българите на кан Котраг от Велика България до р.Волга и Кама.От 12 до 13 век сред волжските българи се заселили и тюркски народи.През 13 век татарите сломили след тежки битки волжските българи.Много българи загинали в битките,а други се смесили в женитби с татарите и тюркските племена.Има и чисти българи в днешен Татарстан.Нека жителите българи и татари да решат кое дае името на Татарстан,Ако е нужно Булгария

2015-06-11 22:43:47 От: Валентин Иванов

Не била лек асъдбата на Булгария, коят анаричаме - "Волжка" ,но тя далеч не била само Волжка. И не е основана от Котраг нито е унищожена от татарите, които са кумани по произход...А не монголи.
Затова създаването на република Татарстан е същият криминален акт какъвто е и създаването на република Македония.
Цитат:
"...През 1436 г., възползвайки се от разкола в Кипчак, емира Ябик-Мохамед изпратил посолство при едната от страните, при хана Улуг-Мохамеда. И получил от него грамота за признаването на независимостта на Булгария. .."
http://atil.blog.bg/history/2011/09/12/istoriia-na-voljka-bylgariia-13-15-vek-8.818782

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече