Даниел Митов се срещна с Али Ахмети и Мендух Тачи в Тетово


Даниел Митов се срещна с Али Ахмети и Мендух Тачи в Тетово

Албанските лидери са за скорошно подписването на Договор за добросъседство между България и Македония...

По време на работно си посещение на министър Даниел Митов в Република Македония е п ровел първо среща с посланиците на Германия, Великобритания, САЩ, Италия и ръководителя на Делегацията на ЕС.

Сред акцентите на разговора са били резултатите от преговорите между политическите лидери от 2 юни, както и тези от 10 юни с посредничеството на ЕС.

Българският външен министър е призовал за силен ангажимент на ЕС и евроатлантическата общност за разрешаване на политическата криза и за осъществяване на необходимите реформи в Македония.

Събеседниците са се обединили около важността на възможно най-бързото завръщане на Македония на пътя към европейската и евроатлантическата интеграция. Едно от условията за това е Македония да се придържа към добросъседските отношения.

Митов изразил готовността на България да оказва подкрепа по пътя на извършване на реформи.

По-късно в Тетово Даниел Митов е провел срещи и с лидерите на двете най-големи албански партии в Македония – Али Ахмети, председател на ДСИ, и с Мендух Тачи, председател на ДПА.

Българският първи дипломат подчертал и пред двамата значението на етническата стабилност и изрази висока оценка за зрялото политическо поведение, демонстрирано от албанската общност в настоящата криза.

Осъществяването на реформи изисква ясна политическа отговорност към процеса от страна на всички участници и на гражданското общество, заявил той.

Тема на разговорите са били и двустранните отношения между България и Македония. Али Ахмети и Мендух Тачи заявили подкрепата си за скорошното подписването на Договор за добросъседство между двете страни.

В понеделник предстоят срещи на българския първи дипломат с премиера Никола Груевски и с лидера на опозицията Зоран Заев.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот