Даниел Митов опипва почвата, лавира между Груевски и Зоран Заев


Даниел Митов опипва почвата, лавира между Груевски и Зоран Заев

Дали нашият външен министър е изпратен със задача да търси начини на взаимодействие между управляващи и опозиция при комшиите, тепърва ще се разбере

Външният министър Даниел Митов, който бе на визита в Македония, обсъди кризата у съседите с премиера Никола Груевски, с лидера на опозицията Зоран Заев и с други политически лидери. Груевски осведомил Митов за преговорите за излизане от трудната ситуация, която започна преди няколко месеца с разпространени от Заев подслушани разговори на властта. Това доведе до масови протести срещу правителството.

Даниел Митов посочи, че след последния кръг на преговорите в Брюксел на 10 юни отговорността за постигане на решение е на политическите лидери в Македония, като ЕС остава силно ангажиран с процеса. При разговора със Зоран Заев двамата политици се обединили около необходимостта от дълбоки реформи в страната. Митов обсъди кризата и с лидерите на албанските политически партии.

Министърът и Никола Груевски били категорични, че има нужда от задълбочаване на отношенията между България и Македония, както и от решаване на някои открити въпроси като преговорите за Договора за добросъседство.

Обсъдени са били също така съвместните икономически и инфраструктурни проекти с акцент върху изграждането на Коридор 8 и развитието на трансграничното сътрудничество. Митов се срещна и с президента Георге Иванов, както и с външния министър Никола Попоски. Българският първи дипломат поднесе и цветя на паметника на загиналите български туристи при трагедията с кораба "Илинден", който потъна в Охридското езеро през септември 2009 г.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот