Черният Орфей може да е само метафора

Автор: Румян Славов


Черният Орфей може да е само метафора

Американизацията на културата води до профанизация – определението е на Андре Малро, министър на културата при генерал Шарл де Гол.

 

Близък приятел на генерала, полковник от Съпротивата, световноизвестен писател и публицист – Андре Малро е централна фигура сред френския културен и политически елит през 50-те и 60-те години на миналия век. И един от лидерите на модерния френски национализъм.

 

В политиката генерал Де Гол се стреми към създаване на собствени ядрени сили за възпиране и на изток, и на запад, предприема стъпки за обединение на Европа “от Атлантика до Урал” с водещата роля на Франция. (Идеята за Европейски съюз е на французи – Жан Моне и Робер Шуман, 1950 г.) В културата Андре Малро насърчава френската продукция, инициира нов закон за чистота на езика (първоначално дори думата компютър има френски аналог), налага ограничителни мерки срещу холивудската експанзия. Традицията продължава и днес – неизменно е френското участие в общоевропейски културни проекти.

 

Традицията продължава и в американската профанизация на световната култура. Това е меко казано – явлението придобива застрашителни размери. Би било смешно, ако не ни засягаше, изобразяването на Орфей като негър в суперпродукцията “Язон и аргонавтите” (2000 г.), продуцирана от Hallmark entertainment network. Ролята на древен екшън герой, изпечен от адските огньове след слизане в подземното царство на Хадес, е мъчение за иначе талантливия Ейдриън Лестър, представител на английската актьорска школа. (Познат е от британския сериал “Измамниците”, излъчван по Канал 1 в началото на годината.)

 

В поредицата на сравненията да кажем, че има френски филм “Черният Орфей” (1958 г.). Режисьорът Марсел Камю го снима в Бразилия. Сюжетът се развива по време на карнавала в Рио де Жанейро и наподобява “Уестсайдска история”, т.е. заглавието е метафорично и няма претенции към истинския Орфей. Саундтракът е в класиката на филмовата музика.

 

Няма друго обяснение за такова неуважение към историческите факти и към мита за Орфей освен спазването на прословутия квотен принцип в американската филмова продукция. Изчислено е какъв процент от героите ще са негри, латиноси, жени, обратни, извънземни и пр. Квотният принцип като една от формите за интеграция на цветнокожите.примерно в държавната администрация мнозина анализатори отчитат като неуспех и проява на друг вид сегрегация – спрямо способните кандидати.

 

Но това е тема, която не е наша. Да си правят филми за своите местни герои – шерифи и каубои (между другото мнозина от тях са били избягали негри). И да оставят на мира нашата европейска култура и история.

 

 

 

 

Румян Славов

 

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече