България може да стане Силиконовата долина на Балканите

Автор: Илияна Ангелова (2 коментара)


България може да стане Силиконовата долина на Балканите Илюстрация: в-к Животът днес

Страната ни бе класирана на първо място като аутсорсинг дестинация за офис дейности в Европа

„Ало, принтерът ми дава грешка и не може да разпечата подадения документ. Как да го свържа отново с компютъра?” Отсрещната страна дава указания какво да се направи и клиентът е доволен. Разговорът се води на английски, само че човекът, който се обажда, е в Англия, а този, който отговаря от името на фирмата, вдига слушалката от офис в София. Всичко това е възможно благодарение на съвременните технологии и комуникации.

Те позволяват на много западни фирми да избират за някои от офисите си дестинации, където разходите за работна сила и данъците са далеч по-ниски. Наемите за офиси са също доста по-приемливи от тези в повечето страни на ЕС. Това определено спестява средства на фирмите. България отговаря на повечето условия за идеална аутсорсинг дестинация – средната заплата у нас е около 6 пъти по-ниска от тази в САЩ или Великобритания и три пъти по-малка, отколкото в централноевропейските страни, например Чехия. Официална статистика на Евростат сочи, че през 2011 г. средното почасово възнаграждение у нас е било едва 3,5 евро. Това е едва 15% от средното за ЕС, където печелят по 23,1 евро на час. Дори в Румъния заплатите са по-високи от нашите – там плащат средно по 4,2 евро на час.

Страната ни бе класирана на първо място като аутсорсинг дестинация за офис дейности в Европа и на 13-о място в света. Оценката бе дадена от престижния Global Services Location Index. Най-често чуждите фирми изнасят у нас някои офис дейности като човешки ресурси, финанси и счетоводство, дейности, свързани с обслужването на клиенти или колцентрове, а също задачи и в областта на информационните технологии. Има и компании, които се занимават с клинични проучвания.

България има доста предимства като аутсорсинг дестинация, затова този сектор е един от най-бързо развиващите се в родната икономика, сочи маркетингов доклад, предоставен от Българска аутсорсинг асоциация. В момента годишният ръст е 20% и се очаква да остане такъв поне през следващите 5 г. 76 компании аутсорсват в България, като в края на 2013 г. са давали работа на 20 000 души, а през 2018 г. се очаква те да станат 48 000. За страната ни това има и друго предимство – средната заплата, която дават чуждите фирми, е доста по-висока от средната у нас.

Ако владеете перфектно чужди езици, имате квалификация като програмист, финансист или икономист, можете да си намерите добре платена работа в някоя от големите чужди фирми, които изнасят част от дейностите си в страни като България. Например за програмисти възнагражденията са средно 1400 евро, а за офис дейностите – около 800-870 евро. Аутсорсингът е много атрактивен за западните фирми – например оборотът в IT сектора е 384 млн. евро годишно през 2013 г. Процентът на оперативната печалба при аутсорсинга е 8-11%.

Пазарът все още е във фаза на нарастване, анализаторите очакват, че много компании ще навлязат и ще търсят персонал дори в градовете извън София и Пловдив. Въпреки голямата безработица, в България ще става все по-трудно да се откриват опитни програмисти, филолози и специалисти за обработка на данните, се казва в доклада. Разходите за заплати ще растат.

Защо чуждите инвеститори проявяват интерес към нас?

Разбира се, ниските данъци и разходи за работна сила са едно от най-важните предимства. Но не е само това. България е призната за страната с най-добри постижения в IT сектора за Югоизточна Европа, има дори потенциал да стане Силиконовата долина на Балканите. Това се дължи донякъде на факта, че България десетилетия наред е била доставчик на софтуер и хардуер за бившия Съветски съюз и Източна Европа. Има създадени традиции в обучението и изграждането на инфраструктурата.

Оценката на бизнес средата в България в глобалните проучвания надминава тази на високопоставените дестинации като Индия и Китай. Страната ни изпреварва азиатските гиганти по качество на инфраструктурата, по наличието на офис площи, скоростта на интернет и на транспортните връзки.  През 2013 г. компанията Ookla класира България в проучване за широколентовите връзки на 15-о място от 185 страни по отношение на скоростта и на 9-о по отношение на качеството на изтеглянето от интернет. Редовната класация на Блумбърг пък позиционира България на осмо място в света със средна върхова скорост на интернет от 38.2 мегабита в секунда, което е повече от два пъти средното за света.

Основните столици на ЕС са на два часа път със самолет, а през страната минават пет общоевропейски транспортни коридора. Това позволява бърз и лесен достъп както до страни от ЕС, така и до тези в Централна Азия и Близкия изток. Предимство е и часовата зона. Когато работният ден у нас започва в 9 ч., в Брюксел е още 7 ч. сутринта. Така до началото на активния ден в западните столици някои важни задачи за деня може да са свършени без заплащане на извънреден труд.  

Инвеститорите ценят и културната близост. Българските компании са предпочитани за тяхната способност да обслужват своите клиенти със съпричастност и истинско разбиране на техните нужди. Това означава по-голяма гъвкавост, по-високо качество и удовлетворение. Културната близост и споделените ценности правят бизнес комуникацията и управлението на проекти по-лесно, се отбелязва в доклада.

Почти всички фирми, които са започнали дейност с аутсорсинг в България, са останали и дори са се разраснали през годините. Само две големи фирми са затворили – италианската „Комдата” и белгийската IMRO.

България има и някои недостатъци като дестинация за аутсорсинг. На първо място те са свързани с ограничения трудов ресурс. В сравнение с азиатските страни и дори големи източноевропейски като Полша или Румъния ние не можем да предложим достатъчно богат избор на специалисти. Големи чужди фирми търсят понякога по 40-50 експерти в определена област и е много трудно те да бъдат намерени. Затова пък качеството на обучението в областта на електрониката и инженерните, компютърните науки е по-добро. Голямо предимство е широкозастъпеното чуждоезиково обучение – 98% от учениците в гимназиите учат чужд език. 

Друг минус е, че вътрешният пазар на страната ни е много малък, за да оправдае присъствието на чуждата фирма тук. Затова пък географското ни разположение е благоприятно за по-лесни контакти с богатите пазари на Близкия изток.

По в-к Животът днес

Коментари
2014-09-04 11:17:12 От: Райко Георгиев

Има съществени разлики в химичния състав на силикона и на силиция. Навярно авторката е имала предвид елемента Силиций.

..................................ще станем за многократно ползване

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот