Божидар Димитров: ЮНЕСКО сваля псевдонадписите от изложбата в Белград

Автор: Редакционен коментар


Божидар Димитров: ЮНЕСКО сваля псевдонадписите от изложбата в Белград

Компромиси с националната ни история не може да има, такова пък е становището на министъра на културата д-р Петър Стоянович. Предстои повторен избор за генерален директор на ЮНЕСКО на Ирина Бокова - да видим и нейната реакция...

Музеят се оттегли преди дни от изложбата "Идентичност и памет през XIX век", открита в Белград на 9 септември. Причина за решението на НИМ станаха текстовете под два от експонатите, представени от Музея в Скопие - портрет на Гоце Делчев и Знамето на Крушевската република.

Гоце Делчев е обявен освен за македонски, и за български национален герой. За знамето на Крушевската република е написано, че надписът и на манифеста на въстаниците е на македонски език.

 

Пътуващата изложба е организирана от Регионалното бюро на ЮНЕСКО във Венеция. След като НИМ обяви, че се оттегля от изложбата и протестира, от ЮНЕСКО молят специалистите в Белград да закрият всички текстове, не само сръбския, но и английския вариант, под експонатите и да спрат от продажба каталога на изложбата със същите текстове.

 

"От ЮНЕСКО предлагат да се вземат предвид текстовете на проф. Мария Тодорова, научен консултант не изложбата, в който Гоце Делчев е представен така, както настояват историците от Рим – като ръководител на Български Македоно-одрински революционни комитети, тъй като организация ВМРО е създадена чак през 1919 година", коментира фактите Божидар Димитров.

 

Нареждането на регионалното бюро на ЮНЕСКО може да се смята за успех на българското Министерство на културата, което се обяви решително против двете фалшификации на българската история.

 

В сряда министърът на културата Петър Стоянович заяви, че регионалният представител на ЮНЕСКО лично и писмено е гарантирал пред българската страна, че този, "меко казано, спор" между България и Република Македония ще бъде туширан в изложбата.

Стоянович обяви още, че ще подаде официално оплакване до Ирина Бокова - в качеството й на генерален директор на ЮНЕСКО - срещу регионалния представител на организацията във Венеция.

 

„Удовлетворени сме, че се постигна разумно решение по опита за фалшифициране на българската история. Държа да подчертая, че българското правителство ще продължава да търси пътя на диалога и разбирателството, без да става жертва на компромиси с националната ни история”, заяви днес министърът на културата д-р Петър Стоянович.

 

 

По „Гласувам за България / Дир.БГ

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот