Божидар Димитров: Македонците си присвоиха и Елизбет II

Автор: Елена Попова (1 коментар)


Божидар Димитров: Македонците си присвоиха и Елизбет II

Отдавна са в оперетния жанр, най им приляга „Хубавата Елена” от Жак Офенбах...

- Проф. Димитров, какво представлява откритата в Созопол антична ваза с еротични рисунки, тя е по-стара от Камасутра дори?


- Вазата е в т. нар. стил Хекеура, който принадлежи на йонийските новоазиатски гърци, които са тръгнали от района на днешен Созопол през 611 г. пр. Хр. Приблизително от това време е и вазата. Датировката на керамиката е последната четвърт на 7 в. пр. Хр. - средата на 6 в. пр. Хр. Това че е по-стара от Камасутра нищо не значи, тъй като има подобни находки, по-стари и от нашата ваза. От праисторическо време - рисунки по пещери и по вази, които изобразяват оргии и фалоси, голи жени с големи цици, символ на плодородието и т.н. Сцените по вазата от Созопол обаче са от много по-развита цивилизация - изящни, хубави.


- Все още не са открити всички парчета на вазата, тя ще бъде ли изложена някъде?


- Да, ще бъде изложена в Созополския музей. Търсят се и другите парчета и непрекъснато се намират нови. Хубавото е, че е запазена точно тази част, където са направени рисунките. Те обикновено не са по цялата ваза, а в един пояс - в най-удебелената част. 

 

- Сливенската прокуратура обяви, че прекратява разследването по случая с мощите на Йоан Кръстител. Какво знаете по този въпрос?
 

- Разни прокурори, разни идеали. Трябвало да се продължи търсенето. Доколкото знам обаче от полицията, тя продължава да се занимава със случая.


- Македонски историк лансира тезата, че може би македонци са отмъкнали частица от мощите, за да докажат, македонския произход на светеца, вярвате ли в това?


- Македонците се обявиха за първите хора на земята. Обявиха още, че Исус Христос е с македонски корен, а тъй като свети Йоан Предтеча е тръгнал след него, явно и той е македонец. Но македонци са всички значими личности според македонската държавна доктрина. Уинстън Чърчил и кралица Елизабет също са македонци. Това го има в официален сайт на македонската държавна телевизия. И други велики световни личности са македонци и им се строят паметници. Английската кралица все още няма, защото е жива. Построиха паметници и на Симеон Велики, и на Кирил и Методий, и на цар Самуил, Александър Македонски и др. Но се съмняват във версията македонци да са взели частица от мощите на Йоан Предтеча. Не случайно Македония не е нито в НАТО, нито в ЕС. Такива хора не заслужават доверието на международната общност.


- Какво показа скандалът със статуята на Симеон Радев и нейното демонтиране?


- Македонците имаха и друг опит да си го присвият и дори го реализираха, възползвайки се от това, че той издава един вестник на френски “A la macedonian”. Сега решиха да му сложат и паметник. Нашата реакция не беше толкова остра, както винаги. Аз отдавна съм възприел тактиката да ги поздравявам за всеки паметник, който правят на европейски национален герой. Аз ги поздравих и за паметника на Гоце Делчев, за паметниците на войници от българското военно разузнаване като Даме Груев. И за Симеон Радев ги поздравих. Те, изглежда, се притесниха, тъй като по-голям българин от Симеон Радев трудно може да се измисли. Решиха че неговото присвояване не е редно, тъй като много лесно всеки македонец може да открие доказателства, че Симеон Радев е писал „Строители на съвременна България”. Решили са, че са прекалили и тихомълком го свалиха.


- Защо, обратно на световната практика, оригиналът на Панагюрското съкровище обикаля по изложби, а не копието му?


- По този въпрос се водят много спорове - дали съкровищата трябва да си стоят в музеите, без да излизат от там, каквато е практиката на Лувъра, на кралските музеи, или да се изпълнява приказката, че когато Мохамед не идва при планината, планината отива при Мохамед. Усвоихме практиката там, където има големи струпвания на хора, на туристи, планината да ходи при Мохамед. Съкровището беше във Варна, миналата година в Бургас, тази година пак ще е във Варна. Решихме да удовлетворим и щенията на панагюрци. Все пак е открито там. Поставихме и условие за неговата охрана. Един панагюрец, с добър бизнес, построи за него зала, приличаща по-скоро на бункера на Хитлер, с по-добра защита и от неговата, откъдето съкровището не може да бъде откраднато. Освен това той плаща и за две копия на съкровището от чисто злато - толкова, колкото закона позволява.


- Какви пари са заделени тази година за археологическия сезон?


- Археологическия сезон започна с една хубава новина. Правителството гласува, извън предвидените от държавния бюджет пари, да отпусне допълнително 620 хил. лв. на 4 черноморски общини за археология, за реализация на проекта „Виа понтика”. Това са Поморие, Бургас, Созопол и Царево. Това е само първата част от средствата, които ще им бъдат дадени за работа по археологическите обекти. В Созопол този проект тече две години. Отделно археолозите имат пари и от програмата за строителство на пътища, отделно от общините, там където има просветени кметове и са съгласни да отделят средства за разкопки. Някои археолози работят по международни проекти, оттам взимат пари. Общо взето българските археолози са относително добре задоволени финансови. Работят на територията на цялата страна. Във Велико Търново се състоя голяма среща с вицепремиера Симеон Дянков, областния управител, видни български историци и археолози, където се взе решение подобен проект като „Виа понтика” да се направи и за Велико Търново.

 

- Какво мислите за находките, които са по пътя на строителните работи на магистралите, трябва да бъдат заобикаляни?

 

- Терените и обектите по пътя на магистралите се проучват предварително. Ако има значим обект, тогава магистралите го заобикалят. Но много обекти се разрушават, когато се предприемат археологически разкопки, т. нар. погребения, некрополи, които не са трайни. Те се проучват и толкова. Взема се историческата информация, прибира се това, което може, оттам нататък работата по терена продължава. Но за съжаление, когато се прикриват значими обекти, и то за много големи средства, се изтрива и историческата информация, която може да се извлече.


По в-к Република

Коментари
2012-05-13 22:31:33 От: Васил Станев

Тия тъпи копелета ми приличат на вързани псета на ограда лаят денонощно към България и се правят че не усещат колко много им е вътре вече в задното отврстие албанският чеп

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот