Бивш зам-шеф на ЦРУ: На Балканите винаги другите са ви контролирали!

Автор: Редакционна (без подпис) (4 коментара)


Бивш зам-шеф на ЦРУ: На Балканите винаги другите са ви контролирали!

Когато слушам балканските лидери да говорят патетично за своето бъдеще, мисля, че това вече е психологически проблем!

Стивън Майер, бивш зам.-шеф на ЦРУ за Балканите в интервю за македонската информационна агенция “МИА” заявява, че САЩ и ЕС се намират в процес на спад и Р Македония прави добре, като защитава своите интереси в процеса на интеграцията, предава Агенция КРОСС.

 

“Трябва да разберете, че силата на САЩ намалява. Силата на Европейският съюз също намалява. Но всеки път, когато говоря с хора от Балканите, получавам впечатление, че те продължават да смятат, че САЩ и ЕС трябва да бъдат слушани във всичко, а това не е така.

 

Когато погледнете към Съюза ще видите, че това е организация, която се пука по ръбовете. Той не е това, което беше дори преди 10 години, а има и много сериозни проблеми, независимо че получи Нобеловата награда. Но това е по-скоро като признание за нейното минало. Това е организация, която не знае какво е нейното бъдеще, дали иска да се разпространява или не иска. Може би Хърватска наистина ще влезе в ЕС през 2013 г., но за Сърбия и Македония ще трябва още много дълго да се чака.

 

Начина на гледане към ЕС от страна на Балканите е толкова остарял, че вече е митологичен. Начинът, по който се представят нещата е, че трябва да има или сътрудничество с ЕС, или с Русия, или с ЕС, или с Иран, но по никакъв начин и с двете. А това не е вярно. Вие трябва да гледате навсякъде, включително и към Русия, и към Иран, и към Китай. В този днешен свят не трябва да имате само един фокус. Всъщност, за една малка държава е по-добре да има широк фокус. Вие вече имате много от ползите, които идват с членството.

 

Но с пълноправното си членство и членството в Еврозоната, вие ще бъдете част от проблема със спасяването на Гърция. Вижте какво се случва в Гърция, Испания, Италия.

 

Мисля, че за пръв път от времето на режима на полковниците, Гърция отново е на Балканите, вече не е европейска държава, а отново е балканска държава. Попитайте българите, румънците. Отново ще има въпроси за устойчивостта на Италия, Франция.

 

Мисля че е много важно да се постави въпросът за Македония, дали наистина би ви било по-добре с пълноправно членство, което ще получите от това, дали наистина ще бъдете в по-голяма безопасност.

 

Мисля, че отговорът не е автоматично да. Бях в Албания преди една година и говорих с премиера Бериша. Нагласите в Албания са същите както от по-рано, по времето на комунизма. Позицията е: слаби сме, бедни и трябва да правим това, което ни се казва отвън. Не разбирам тази позиция в Съвременния свят.

Има една тенденция сред повечето балкански политици, да не мислят за 2012 или 2013 г., а за това, което е било преди няколко десетилетия. Днес, онази американската мощ вече я няма. Там, където е влиянието на ЕС, вече го няма.

 

Когато имате свят, който се ръководи от глобализацията, а Европа има структурни икономически проблеми, бих казал, че по-бедните икономики на Балканите с по-нисък жизнен стандарт имат по-добра възможност да подадат ръка на страни като Китай, Япония, Иран, Бразилия и по този начин, разбира се и към ЕС и САЩ. Но дори и в Демократическата партия в САЩ има политици, които смятат, че ако си про-руски настроен не можеш да си проамерикански. Това е безсмислица в днешно време.

 

Мисля, че Македония подхожда към Европейския съюз по един интелигентен начин. ЕС трябва да види дали може да накара Гърция да вземе някаква разумно решение по спора за името, за което смятам, че преди всичко е виновна Гърция, а не Македония.

 

При това, помислете внимателно – какво точно отношение имате към ЕС, тъй като, ако искате пълноправно членство, тогава ще “получите” и всички техни проблеми.

 

Препоръчах на няколко балкански лидери да погледнат модела на Украйна, след като тази страна има постигнати няколко важни споразумения с ЕС, като например в търговията, но поне все още не иска да стане пълноправен член на общността.

 

По същият начин и вие в Македония имате постигнати много договори със сърбите. Въпреки това, сръбският вицепремиер Вучич при неотдавнашното си посещение във Вашингтон каза, че Сърбия не може да оцелее без ЕС. Не разбирам неговите думи!

 

Разбира се, че Сърбия ще оцелее! Беше тъжна гледка да се гледа какво говори. Ако говорите с хората в американското посолство в Сараево, те ще Ви кажат, че не харесват Додик, но го уважават заради неговите възгледи.

 

За Вучич и сръбският премиер Дачич е обратното – те ги обичат, защото са послушни, но не ги съблюдават. В Държавният департамент във Вашингтон дори разказват вицове за тях.

 

На Балканите винаги другите са ви контролирали и може би затова много балкански лидери се страхуват сами да контролират нещата. Винаги сте били най-бедните краища на Европа, може би сравними само с някои от селските райони на Испания и Португалия.

 

За съжаление така и не можете да излезете от този манталитет, че винаги някой ви е контролирал, седял над вас, че сте били част от някаква империя… Много е лесно и удобно да слушаш другите, вместо да се занимаваш с доста по-трудната задача да рисуваш сам бъдещето си.

 

И когато им предавам на моите студенти често им казвам, че много се разочаровам, когато слушам бълканските лидери да говорят патетично за своето бъдеще. Мисля, че това вече е психологически проблем.

 

 

По Агенция КРОСС

 

 

 

Коментари
2013-01-11 11:19:20 От: Ал. Писев

Интересно е да се прочете, макар че тоя е глобалист отвсякъде. Че и еврейска маша. Но е прав в някои съждения, толкова години е командвал насоките на влияние. Все по-осезаемо са наблюдава разлом между еврейските попълзновения и опита на Обама да завие, да даде друга насока на американската политика.Май еврейските "ястреби" ги гонят и се залага на по-умерени кръгове сред ционистите в САЩ. Хм, интересни процеси - да видим...

2013-01-14 22:28:53 От: Н.Георгиев

Замалко да повярвам в сладките приказки на Саруман (бивш шеф в ЦРУ),в момента САЩ и Европа (разбирайте ЕС) са на 2 противоположни бряга ,САЩ е против ЕС ,долара е против еврото ,Обама против Ромпой ,Силния срещу обединяващите се по-малки ,но не по слаби.Американците си имат своя визия за света,а чуждата слабо ги интересува. Не виждате ли – заговори се за крах на Еврото и на следващия час кореспондентите на CNN предаваха пряко за "несигурното бъдеще на еврото" а оттам и разпада на ЕС.Американеца може да ни мисли за глупави и изостанали както той казва "винаги най бедните и неразвитИ" ,Аз мога да му кажа,че не е прочел достатъчно ,даже никак .Изпусна се ,което само показва колко подценява балканците.Колкото да европейското бъдеще сърбите хич не са глупави вижд...прочети целия

2013-01-15 22:26:06 От: Анонимен-християнин

На Балканите-винаги са контролирали Великите-сили От -15 век до днес.През 1817г.англйските и австрйските разузнавания са изпратили княз КараГеорги Петрович на явна смърт в Сърбия да го убие княз Милош Обренович-един обикновен-изпълнител.Мнение на акад.Екмекич-сръбски-учен по интернет.След руско-турската война 1877-1878г.нашата освободителка Русия не дава ли Нишко-българи-шопи на сърбите...

2013-02-04 21:34:28 От: Един

"Много е лесно и удобно да слушаш другите, вместо да се занимаваш с доста по-трудната задача да рисуваш сам бъдещето си.

И когато им предавам на моите студенти често им казвам, че много се разочаровам, когато слушам бълканските лидери да говорят патетично за своето бъдеще. Мисля, че това вече е психологически проблем."
Tочно го е казал човекът -- Балканските 'лидери"са с помияро-робсско поведение

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот