Би Би Си: България подсилва пунктове за защита от имигрантите

Автор: Ник Торп (1 коментар)


Би Би Си: България подсилва пунктове за защита от имигрантите Свимка: БГНЕС

За последните осем години, откакто се присъедини към ЕС, България е похарчила 300 милиона евро, предимно европейски средства, за оборудване на тази граница с Турция.

Журналистът от "Би Би Си" Ник Торп е посветил на страната ни материал, в който показва мерките, които се вземат за бежанския поток у нас. Ето какво пише в репортажа на британската медия:

 В българският град Елхово близо до 270-километровата българо-турска граница граничната полиция осъществява контрол с видео камери.

 Преди две години тази граница представляваше два черни пътя, един от българската и един от турската страна. Сега остра като бръснач телена ограда с дебелина 1,5 метра посреща имигрантите. 30 километра вече са завършени, а други 100 км предстои да бъдат вдигнати.

 "Целта на оградата", казва Филип Гунев, заместник-министър на вътрешните работи, "е да се отклонят миграционните потоци към граничните контролно-пропускателни пунктове, тъй като ограничените ни финансови ресурси не ни позволяват да защитим европейските си граници по по-ефективен начин".

 Такива официални контролно-пропускателни пунктове са по-безопасни за лицата, търсещи убежище, смята той.

 Фиксираните мобилни камери, монтирани на превозни средства, допълват картината по цялата дължина на границата.

 През последните осем години, откакто се присъедини към ЕС, България е похарчила 300 милиона евро, предимно европейски средства, за засилване на тази граница. Други 100 милиона евро са предоставени за периода до 2020 г. В същото време само 2 милиона евро са послужили за по-добрата интеграция на бежанците през същия период.

 Красимир Кънев, директор на Българския хелзинкски комитет, е недоволен от работата на контролно-пропускателните пунктове. "Единственият начин да се измъкнеш е да плащаш контрабанда", заяви той, като допълни, че само по-богатите имигранти получават шанс да преминат границата. "И няма нищо безопасно в това да бъдеш скрит в тесен камион в разгара на лятото", казва Кънев.

Около една трета от българските емигранти са хванати на границата с Турция, друга една трета се отправят на север или на запад вътре в България, а останалата част са залавяни на сръбската и румънската граница, откъдето се опитват да стигнат до Унгария и оттам до Германия.

 България е една от страните в ЕС, която предоставя най-много бежански статут на чужденци. Съгласно конвенцията за бежанците от 1951 г. хората със статут на бежанец могат да пътуват навсякъде в ЕС или да останат в страната 90 дни.

 На практика, малцина се връщат, когато пътуват до Германия или другаде.

 В бежанския лагер в Харманли в югоизточна България два полицейски автобуси докарват още хора, търсещи убежище. Децата са щастливи, но възрастните изглеждат по-загрижени.

 Условия тук са много по-добри, отколкото са били през 2013 г., когато пренаселеността, ужасяващите хигиенни условия, както и предполагаемата жестокост на охраната даде на България лошо име. Някои все още се оплакват от закъснения с документите.

 В същото време България е изправена пред нарастващ натиск от западните правителства да посочи кого точно допуска вътре. 90% пристигат без документи, защото са преминали контрабандно.

 В стая на горния етаж в Харманли офицери от българските разузнавателни служби подлагат на кръстосан разпит бежанците, повечето от които са сирийски кюрди.

 Докато Харманли е отворен лагер, смятаните за заподозрени лица, са отвеждани в затвора в Бусманци близо до София, където могат да останат до една година - докато тече разследването.

"Най-разочароващото нещо в живота е чакането", казва бивш затворник в Бусманци, пожелал анонимност. "Целият ти живот е в очакване. Знаете, че всичко това ще има край и един ден ще сте навън, но дотогава не можете да правите нищо, освен да чакате", споделя той.

 "Има ли радикални ислямисти в затвора?", питам го аз.

"Хората се пазят. Те споделят само това, което трябва", отговаря той. Но радикалните настроения сред приятелите ми винаги са свързани с пари, а те (парите) идват от Саудитска Арабия. Няма нищо общо с политически или религиозни убеждения", заяви анонимният бежанец.

"Не свързвайте тези, които бягат от ужаса с тези, които го създават", каза Борис Чеширков, говорител на Агенцията на ООН за бежанците в България. "Държавите могат да защитават бежанците и да осигуряват сигурност чрез наблюдение на много ранен етап", смята той.

По БГНЕС/ в-к Преса

Коментари
2015-07-13 10:53:36 От: man

Ще напиша нещо на друга тема. Мисля, че не всички индийци (дори да са с мургава кожа-както вероятно са мнозинрството- а може би белите индийци започват от най-северните индийски щати (на границата с Пакистан) а бялата раса, започва основно може би от Пакистан) живеят като циганите (които най-вероятно (са ми разказвали хора) може би оцеляват от мъжка гей проституция (от млади), измами, продажби на деца, просия (и с деца) и т.н- и може би дори и ако човек им помогне те ще го измамят и/или работят некачествено) в Европа, Азия, Америка и т.н- може би само кастата далити (може би и парийте) в Индия, Бангладеш и т.н- живеят като циганите в Европа, Азия, Америка и т.н.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот