Без Национална доктрина България рискува да изчезне (1)

Автор: Тихомир Стойчев (1 коментар)


Без Национална доктрина България рискува да изчезне (1)

Наличието на Българска национална идея стои в основата на държавността ни. Загрижеността за националната сигурност е неделима от идеята за съществуването и просперитета на националната държава...

Признаците за реализиране на една национална идея и едновременно гаранции за съществуването и сигурността са:

 

Идентичност;

Признаване;

Независимост, суверенитет;

Териториална цялост;

Наличие на легитимни институции;

Гарантиране на това състояние;

Всеобщо гарантиране на правата и свободите на гражданите.

 

В условията на развитие и доминация на процесите на глобализация множество народи активно търсят нова идентичност. Тези процеси усилват стремежите им за придобиване или подчертаване на националната независимост. Съвременната българска държава е оставила вече в историята своето Възраждане и Освобождение, чиято основна тяхна трансмисия стават българските духовенство и интелигенция.

 

Векове преди това 

 

българската държава играе особено важна роля

 

в източноправославния и славянски свят. 

 

В средновековната столица на Второто българско царство се концентрират мощите на множество светии, като сакралната функция на Търновград, превърнат в един от най- важните духовни центрове на православния свят. В условията на нарастващите опасности за източноправославния свят и след падането на Константинопол/Вторият Рим/ за Трети Рим започват да претендират основно три Солун, Търново и накрая Москва.

 

В Солун доминира духът на Григорий Палама, в Търново на Григорий Синаит,  учител на Теодосий Търновски, предал познанието на Евтимий.  В Москва тези традиции се утвърждават от Киприян- българин, Киевски и Всерусийски патриарх, чиито мощи и днес са в Кремъл, както от неговият племенник Григорий Цамблак.

 

В основата на тази традиция ляга Българската национална идея,

 

добила постепенно характеристиките на Доктрина, която изгражда механизмите да се задейства при всяка по- значима опасност от гибел за християнството, гарантираща съхраняват надеждно неговите духовни начала и символи. Така нейните духовни изразители са въплътени в светската власт.

 

Не случайно А. Тойнби намира основание и заключава, че българските монаси са приносители на идеята за Третия Рим в Москва; че на тази основа могат да бъдат преодолени негативите на социалните проблеми на западното общество; конфликтите между Изтока и Запада; да бъде осигурен прогрес за човечеството за сметка на духовното усъвършенстване; възродена хармонията между човека, природата и висшите цели на разума.

 

От тази гледна точка се обосновава идеята, че православната цивилизация има правото на своето ново Възраждане. С традицията на масова подкрепа за строителството на нови храмове и духовни центрове, редица български царе оставят възможността посредством безсмъртието да бъде пренесена надеждата за по- добро бъдеще.

 

Българската идея постепенно става евразийска идея

 

Особено важни за осигуряване на православното християнство през следващите трудни векове са напътствията за утвърждаване вярата, че „спасението изисква отдаване на крепък подвиг,...който се утвърждава чрез борба срещу тъмнината и материята”. Пътят минава задължително през църквата, единна за православния християнски свят.

 

Философската доктрина на православието е основа за възникване на Търновската богословско- книжовна школа, продължение на Кирило- Методиевата и Преславска традиция в българската философия, култура и литература. С подвигът на Кирил и Методий са заложении основите за самобитно духовно развитие на славяните под благодатното въздействие на Словото Божие, църковно богослужение и извършване на проповеди на роден език, който е сакрализиран чрез евтимиевата реформа. 

 

Още към 866 г. са преведени основните църковни служби и молитви. Методий с двама от учениците си превел почти напълно Стария завет. Учениците на Климент Охридски създават Охридския и Преславски центрове на славянската писменост, където се създават нови преводи и преписват оригинални произведения.  Черноризец Храбър създава "Сказание о письменах - история за подвига на Кирил и Мефодий", съставена по устните предания на техните ученици. От тук славянското богослужение и книги се утвърждават в Сърбия, Босна, Хърватия и Словения.

 

Тази философска традиция и вярата допринасят въпреки тежките условия на турско- ислямското подтисничество да се съхранят сърби, черногорци, българи, власи и молдавци.

 

През 988 г. се извършва официалното приемане на християнското кръщение на Киевска Рус. Създават се крупни центрове на славянската духовна култура и книжовност в Киев, Новгород, Ростов, Владимир, Полоцк, Туров, Лвов, Смоленск и др. Създават се нови и се превеждат оригинални текстове на единен и разбираем  за всички от Източна и Централна Европа народи.

 

Славянските книжовници, деятели на православната духовна култура, като се спасявали от преследванията от страна на турско- мохамеданските завоеватели на Балканския полуостров бягали в Русия. Там те донасяли нови книги, преводи и оригинални произведения, от което руската духовна култура изпитвала повторното благотворно южнославянско влияние.

 

Чрез православието укрепва и се развива съзнанието за единство между славянските народи.

 

Католицизмът започва битка срещу този процес

 

Жестоко са смазани идеите на Реформацията в Полша и Чехия, като католическата църква създава през 1537 г. «Фалангата на клириците на обществото на Иисус», към което имат принос Игнаций Лойола и папа Павел ІІІ.

 

Православието е принудено да се защитава.

 

В много градове на Югозападна Русия започва набирането на средства, откриването на типографии, издаване на богослужебни и духовни книги, учебни пособия и полемична литература, които проникват и в България.

 

Голяма известност придобила "Грамматика словенская. Правильное синтагма" от която 70 екземпляра заедно с 400 буквара взима със себе си при тръгването от Москва през 1724 г. Максим Суворов, изпратен с мисия в Сремски Карловци за възстановяването на славянските училища. Всичко това с вече утвърдената исихастка традиция[i].

 

Исихастката философска антропология се намира и в концепцията на Константин- Кирил Философ за моралното съвършенство на личността.

 

Осигуряващ връзката между културните наследства на различните народи, населявали Югоизточна Европа, исихазмът, доразвит и пренесен от България прави  руските, румънски и литовски народи съпричастни към висшите ценности на цивилизацията.

 

Евтимиевата реформа става родоначалник на универсализма в православната и славянска цивилизация.

 

Според исихастката философска и духовна традиция съзерцанието на върховното благо минава през човека, обществото и държавата(всъщност основа на всяка доктрина или стратегия). Учението не вижда злото в тях, защото то е външно и им въздейства. Исихазмът обръща човек към себе си, за да го насочи към доброто в него. Злото е победимо и ограничено във времето.

 

Прекъснатото Възраждане започва напълно съзнателно през ХVІІІ в.,

 

като води началото си от извора на идеята на източното православие за единение и взаимопомощ, в която се вплитат българската идея, историята на Евразия и нейната метафизика. Те довеждат и до формиране на новите параметри на пространство, власт и култура.

 

Следва

Коментари
2013-05-23 07:09:48 От: Българска доктрина има

Анализа е отличен фактологията сочи за мащабно мислене без комплексите си наши.Все пак смятам че българска национална идея има и това е българия да обедини българите и да им осигури просперитет.Това е естествената доктрина присъща на всяка нация.Неестественото е че тя не се прилага от доста време примерно от 1918г насам.Бяхме пречупени в тези си естествени стремежи да се обединят българите от Голо бърдо до бяло море ,Моравско и Одринско.Това повечето хора -българи го знаят.Доста по малко знаят а някои продажници и знаят и крият че Юстиниян Велики създава първа българска архиепископия около двеста години преди да дойде тук Аспарух.Та тази архиепископия обхваща изцяло териториите на сегашна албания ,босна,хърватско ,Словения косово ,сърбиябез войводинасофийск...прочети целия

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Март 2024 »
пнвтсрчтпксбнд
    
 1. 01.03. - Събития и факти
 2. 01.03.1879 г. – роден Александър Стамболийски
 3. 01.03. - Международен ден за борба с ядреното оръжие
 4. 01.03. - Международен ден на гражданската защита
 5. 01.03. - Баба Марта
 6. 02.03. - Събития и факти
 7. 02.03.1941г. – България се включва към Тристранния пакт
 8. 03.03.1872г. - роден Борис Дрангов
 9. 03.03. - Освобождението на България от турско робство
 10. 03.03. - Събития и факти
 11. 04.03. - Събития и факти
 12. 04.03.1881г. – роден Тодор Александров, водач на ВМРО
 13. 04.03.870г. - независимост на Българската православна църква
 14. 05.03.1872г. – В Русчук загива Ангел Кънчев
 15. 05.03.1883г. – роден полковник Радул Милков - извършил първият боен полет
 16. 05.03. - Събития и факти
 17. 06.03. - Събития и факти
 18. 06.03. - Световен ден на глаукомата
 19. 07.03. - Събития и факти
 20. 07.03.1876г. - Годишнина от патентоването на телефона
 21. 07.03.322г. - Годишнина от смъртта на Аристотел
 22. 08.03. - Международен ден на жената
 23. 08.03.1451г. - Годишнина от рождението на Америго Веспучи
 24. 08.03. - Събития и факти
 25. 09.03. - Свети четиридесет мъченици
 26. 09.03. - Събития и факти
 27. 09.03.1230г. - годинишнина от битката при Клокотница
 28. 09.03.1882г. - роден Коста Лулчев
 29. 09.03.1934г. - роден Юрий Гагарин
 30. 09.03. - Младенци