Антропологът проф. Йордан Йорданов довери кои са тайните на българската хубост

 (2 коментара)


Антропологът проф. Йордан Йорданов довери кои са тайните на българската хубост

С най-големи гърди се славят русенките, най-расови мъже има в София, в Бургас са най-фини, а с най-дълги носове се раждат българите в Ловеч

Родни антрополози изнесоха любопитни факти за това как изглежда българинът в края на ХХ век.

В преобладаващата си част сънародникът ни е с тъмен цвят на косата и на очите. Над 80% от хората имат тъмнокестеняви, много рядко черни коси. С най-големи бюстове са българките от София и Русе, най-много блондинки и мъже с широки рамене виреят в столицата, най-дебели са в Монтана. В Бургас пък са най-фини, а с най-дълги носове се раждат българите в Ловеч.

Това показва антропологическо изследване на населението в страната, разкрива ръководителят на екипа проф. Йордан Йорданов, цитиран от в. "168 часа". Ученият отбелязва, че разликата между обиколката на женските гърди в отделните области на страната не е голяма за разлика от други телесни характеристики. Средната стойност за България е 82,3 см. С най-малка гръдна обиколка са в Бургас - 81,6 см. Но там дамите могат да се гордеят, че са най-фините у нас - хем са най-дребни, хем са и с най-тънката талия. Затова може да се каже, че в Бургаска област са най-елегантните жени в България, коментира проф. Йорданов.

Следващите в класацията по най-малки гърди са жените от Ловеч и Варна - съответно по 81,7 и 81,7 см. Най-расови мъжете - с широки рамене и гръден кош са в София - с 97,6 см обиколка. Средната за страната пък е 95,1 см. С най-тесни малка гръдна обиколка са мъжете от Хасково - 93,4 см. Като цяло хасковци се славят като дребни. Интересното е, че Перник например по нито един от всичките 320 показатели не се отличава от средните за страната. От изследването излиза, че перничани попадат в златната среда - неговите жители не са нито от най-високите, нито от най-ниските, нито от най-слабите, нито от най-дебелите, нито с най-големи носове, нито с най-жълти зъби. Българинът в края на ХХ век - тъмнокестеняв, с бяла кожа и с тъмни очи.

Чисто русите - със светли коси, очи и кожа, са само 0,6% от мъжете и 2,3% от жените. Тъмнорусите наброяват съответно 2 и 4,8%. Блондинките са двойно повече от мъжете блондини. В основната си част сънародниците ни са с от светлокафяви до тъмнокафяви очи - около половината. Около 40% са пъстрите, а сините са едва 8% при мъжете. Те са по-рядко срещани при жените, които имат по-тъмни от мъжките очи. Въпреки че преобладаващо сме в тъмната гама, най-разпространена у нас е бялата кожа - цели 80% и от мъжете, и от жените.

Леко мургавата се среща в 18% от участвалите в изследването, а тъмномургавата - едва при 1,4% от тях. Ако се гледа по региони, най-матови са мъжете в Бургаска област, а от дамите - в Монтанска, Ловешка и Варненска. "Ако направим комбинация между цвят на кожата, очите и косата, изцяло светлите хора у нас стават около 10% общо мъже и жени, т.нар. блондини", коментира проф. Йорданов.

Най-много от тази категория има в София - 4,2 при мъжете и 12,2 при жените. При това тук не става въпрос за боя, а за естествен цвят. Сред българите има и една друга категория хора, които имат светли очи и тъмна коса, като една част от тях са и с по-мургава кожа.

"В тези случаи става дума за т.нар. от науката пигментна дисхармония, която придава особена красота и заради което казваме, че нашите жени са много красиви", заяви антропологът. Преминавайки към типа фигура на българина, професорът казва, че тя може да се обобщи като пропорционална и затова заема средно място спрямо телосложението на населението на Европа. По този показател българите са в идеалната среда.

 

По в-к 168 часа / Новини.бг

Коментари
2015-01-17 22:02:01 От: Генади Савов

Проф.Й.Йорданов е изследвал бълг.антропологич.тип.Ние българите сме иранци и иранци скити,траки,римляни,печенеги-иранци,отчасти кумани-европеиди,отч.славяни и илири.От иранските народи и илирите сме взели черните и кафяви очи,мургава кожа,черните коси.Траките били руси или червенокоси люде със сини или червени очи.Римляните били руси,синеоки или с черни очи и чернокоси...Славяните са били руси и синеоки.Траките били с зелени очи и кестеняви коси...Куманите били руси,светлооки-високи-красиви хора-европеидни-ирански племена-вероятно...Българската жена носи най-често иранско-тракийската красота...

2015-01-20 14:17:03 От: Джинса

Такова животно славяни нема. Той и човека си го каза - същите сме, като тези от преди 8000 г. А преди 2000 г. сме населили днешна Англия. И посоката на разселване не е от Азия към Европа, а от Балканите във всички посоки. Иранците са наши наследници, а не обратното.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот