АИЕСЕК: Лидерът се създава! В съответната среда

Автор: Свилен Мишляков


АИЕСЕК: Лидерът се създава! В съответната среда

Най-голямата и многобройна световна студентска организация – като борса за нешлифовани диаманти! Стига диамантите да са намерени...

Ставало е дума: „Абе, какво прави това дете чак на о-в Мадейра, сред океана, на запад от Португалия? Родителите отсреща също се чудят на недоумението ни: „Как, какво – отиде на стаж там...”

Светът се преобразява – от гражданин на Поликраище, изведнъж – хоп на Холандските Антили, или на споменатия остров! И то на стаж, по специалността,  следвана във Софийския, Варненския, Великотърновския университети. Че и те издържат за тези 6, 8, или, бог знае, колко седмици, нужни ти, за да натрупаш познанията в чужда среда и се върнеш тук обогатен от практиката.

Често пъти на тези стажове намираш и бъдещия си работодател - оказва се, че световни лидери, монополи в дадени области, дават мило и драго, плащат сериозни пари на скаутите си, за да издирват бъдещи кадри, точно по такива места.

АИЕСЕК – така се зове най-голямата международна студентска организация, която осигурява стажа / стига да те припознае и оцени!/, заплащането на престоя, а и може да предопредели бъдещото развитие на младият кандидат. Към днешна дата организацията брои 86 000 студенти от 125 държави, които може да пътуват, да работят на доброволни начала, или да усъвършенстват способностите си, показани по време на обучението в университета. Организацията, създадена преди 60 години, спонсорира, грижи се, качествените и талантливи младежи да не се погубят в глуха провинция. А да намерят реализацията си, както чрез споменатите стажове тук и там в Европа и навсякъде, но и да лидират, да успеят в начинанията си в конкурентната среда на техни връстници.

Тогава лидерът избуява. Няма как да се налагаш само на масата в кафенето, или сред агитките на стадиона, ако си куха лейка откъм познания и възможности. Ако се опитваш да знаеш повече, отколкото умееш – впрочем всичко това лесно се доказва...

Понятно е, не може да се очаква, че чрез АИЕСЕК ще те пратят в гореща точка на планетата, като размирните райони на Африка / Нигерия, Сомалия/ Сирия, Палестина, където доброволческата ти готовност ще е направо излишна... Там се стреля, режат се глави, чужденците са подлагани на извдевателства и въпреки вопиющата нужда от доброволци за помощ, местата за студенти са закрити. Особено в регионите, където днес се шири халифатът ИДИЛ. Там са нужни друг вид „доброволци” и „граждани на света”...

Членството и пътуването чрез АИЕСЕК не значи откъсване от България, от дома. Напротив, добиването на безценен опит по време на стажуването в чужда среда, развиването на лидерски умения, стават особено търсени и тук. България води в аутосорсинга, както в Европа, така и в други класации на мастити икономисти, и от млади лидери, нуждата расте право пропорционално. А условията за бизнес, все повече ще се подобряват, неминуемо е.

Няма как да си скачен съд за Европа и хубавите практики да те подминават като малка гара, въпрос на време е...Е, ако не мине котка път, но котките са и за това: – да проявяват прословутите си сензорни умения и час по-скоро да предупреждават, да отбягват.

Тъй че, АИЕСЕК е приела да играе ролята и на котка – да съумява да отличи ментето от нешлифования диамант и да го засили в правилната посока. А после – дали диамантът ще се появи на борсата в Амстердам, или на „едноименната такъва” в Пандиз маала в Пазарджик, зависи от самия него.

"Българи"

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече