"Запознайте се с премиера на най-корумпираната държава от ЕС"

Автор: В. „Харвард кримсън”, САЩ


Вчера американският вестник „Харвард кримсън” запозна читателите си със съдържанието на лекцията, изнесена от българския премиер Сергей Станишев в Харвардския университет. За нас обаче далеч по-важни са реакциите към нея.

 

Сергей Станишев наистина стана първият действащ български министър-председател, изнесъл лекция в Харвардския университет. Това стана в понеделник 29.09.2008г. в колежа за управление „Джон Кенеди". И в общи линии до тук с положителното в тази ситуация.  Темата на политическата лекция  - „България като стабилизиращ фактор в Югоизточна Европа и района на Черно море", не криеше никакви изненади, все същите съшити с бели конци сценарии за прословутата роля на България  в енергийния транспорт в Европа - най-вече на природен газ - както и проектите „Набуко" и „Южен поток". За сметка на това Сергей Дмитриевич не пропусна да се подмаже на Големия брат като изтъкна отличните двустранни отношения между САЩ и България, напредъкът на България като демокрация, членството й в НАТО, ЕС, и други познати теми. И защо не? След като първо демонстрира отлични речеви заложби на майчин език при срещата си с руския премиер, защо сега да не зарадва и другата страна. И всичко щеше да бъде добре ако не се намесваше факторът „жива сила". Според „Харвард кримсън" голяма част от публиката не е била оптимистично настроена относно настоящата ситуация в България. Това е проличало по време на сесията „въпроси-отговори" в края на лекцията. Студент от публиката носел табела „Запознайте се с премиера на най-корумпираната държава от ЕС". В тази връзка вестникът посочва, че организацията „Транспаренси интернешънъл" поставя България на 72-ро място по корумпираност и я смята за по-корумпирана от другите държави в ЕС. Колко тактични са колегите от „Харвард кримсън". Ние обаче си знаем „стоката". А най-вече политиците. За това не ни изненадва, че най-положителните неща, които премиерът е успял да измисли в отговор на въпросите на студентите относно положителните промени в България са трипартийната коалиция и бързото нарастване на преките чужди инвестици. Наглостта на Станишев е безкрайна, но защо ли доказателствата за това продължават да ни учудват? Според българката Весела Христова, която преподава в американския  университет, отговорите не са били задоволителни: „Това си беше неговата обкновена пропаганда", цитира я вестникът. „Повечето хора тук не са специалисти по региона, така че с малко завъртане на въпросите, каквото се каже - минава казва Весела Христова.

В неделя премиерът е имал среща с българската общност в Бостън, на която е нарекъл българите в чужбина „национален капитал" и много други похвални неща, а по време на лекцията си  в Българо-американския бизнес форум пак в Бостън той е изтъкнал подобряващите се бизнес условия в България. Студентка от България обаче реагира отрицателно на тези изказвания, отбелязва вестникът: „Как може да дойде тук и да превъзнася условията в България, след като българските студенти не искат да се върнат. Студентите смятат, че в България няма какво да правят, условията все още не са добри". България е на 5-то място сред чуждите държави, които изпращат свои студенти в Харвард отбелазва още „Харвард кримсън".

Коментарите са излишни, а и вече отдавна сме спрели да обръщаме внимание на самозабравилите се властимащи. Просто ще кажем „Ние вече ви познаваме Сергей Дмитриевич, а сега и другите ви опознаха".

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот