"Хюриет":Политически игри разклатиха турското разузнаване

Автор: анализ на в-к Хюриет


Ердоган дава ясно да се разбере, кой кара влака...

Шефът на ведомството подаде оставка, за да влезе в политиката, но бързо промени желанието си и се върна на предишния си пост

Месец след като подаде оставка като ръководител на Националната разузнавателна служба на Турция, Хакан Фидан обяви, че иска да се върне на поста си. Той оттегли кандидатурата си от листата на управляващата Партия на справедливостта и развитието за парламентарните избори, насрочени за 7 юни.

Хакан Фидан обяви, че напуска Националната разузнавателна служба в началото на февруари т.г., и повечето хора смятаха, че това решение е координирано с президента Реджеп Тайп Ердоган и с премиера Ахмет Давутоглу. И не само, защото Хакан Фидан бе ръководител на разузнавателната служба, но и защото се беше позиционирал много добре в преговорите с обявената за незаконна Кюрдска работническа партия (ПКК) и с намиращия се в затвора неин лидер Абдуллах Йоджалан, докато Анкара търсеше политическо решение на кюрдския въпрос.

На следващия ден държавният глава Ердоган остро разкритикува решението на Фидан и дори намекна, че Хакан Фидан може да е привлечен от министерски постове. Реакцията му бе изтълкувана като сериозно противоречие между първите двама държавници на Турция. Кой би могъл да предложи министерски пост на шефа на разузнаването освен премиера Давутоглу, цитиран да казва пред проправителствена медия: "Имам нужда от Хакан в политиката", докато се опитва да убеди в това и Ердоган? Когато Фидан официално обяви, че се кандидатира за депутат на 10 февруари, въпреки силните възражения на Реджеп Ердоган, хората си помислиха, че Давутоглу е започнал да използва правомощията си на министър-председател.

Надявайки се, че бурята е отминала, репортери попитаха Ердоган на път за Саудитска Арабия в началото на март, дали все още е ядосан от действията на Фидан. Появиха се съобщенията, че двамата са се срещнали в Медина. Отговорът на Ердоган бе "да", той все още бе ядосан. "Отсега нататък той трябва да реши какво ще прави", заяви президентът. Беше ясно, че ако Фидан бъде избран на изборите и определен за министър (вероятно на външните работи) от Давутоглу в новосформирания кабинет, то Ердоган би могъл да използва правото си на вето и

да откаже да назначи

Фидан на поста.

В началото на март обаче Хакан Фидан депозира писмено заявление, че оттегля кандидатурата си за депутат, и че е готов да се върне на поста, който му позволява "да служи на страната и на народа". Малко след това говорителят на правителството и вицепремиер Бюлент Арънч заяви пред медиите след заседание на кабинета, председателствано не от премиера, а от президента, че Давутоглу е върнал Фидан начело на Националната разузнавателна служба и Ердоган е одобрил това.

Основният мотив за настойчивостта на Ердоган изглежда, че е проблемът с кюрдите, както и желанието на президента да изчисти петното, нанесено върху имиджа му. Ердоган смята, че решаването на кюрдския проблем може да е ключът към постигането на крайната му цел - промяна на модела към "суперпрезидентска" система на управление в Турция. Ако прокюрдската Демократична партия на народите успее да премине несправедливия праг за влизане в парламента от 10% на предстоящите избори, Ердоган може

да се сбогува с целта си

за установяването на силна президентска власт заради промяната в разпределението на местата в парламента. Той вероятно се надява, че Фидан чрез диалог с Йоджалан на острова затвор Имралъ ще успее да промени това.

Вероятно има и друга причина за настойчивостта на Ердоган: битката на Ердоган и Давутоглу срещу симпатизантите на Фетуллах Гюлен (базирания в САЩ ислямски проповедник и бивш съюзник, а сега основен враг на Ердоган) в правителствените служби, които управляващите наричат "паралелна структура" в държавата. Фидан е важен фактор в тази битка и изглежда необходим на Ердоган, особено на фона на предстоящите избори. Опозиционните партии обаче имат опасения, че разузнавателните служби могат да събират информация за политиците и да ги използват срещу тях в една демократична, политическата битка.

Връщането на Фидан на ръководния пост в Националната разузнавателна служба показа, че Ахмет Давутоглу е покровителстван от Ердоган и няма думата при управлението на Турция. Председателят на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу каза, че те се противопоставят на това Националната разузнавателна служба да бъде управлявана от Партията на справедливостта и развитието. Октай Вурал от Партията на националистическото действие заяви, че Фидан официално е обявил политическите си пристрастия и организацията е загубила доверие в него. Според Идрис Балукен от Демократичната партия на народите управляващата Партия на справедливостта и развитието страда от сериозни вътрешни проблеми и той се опасява, че това може да попречи на диалога с ПКК. Хакан Фидан се връща на предишния си пост, но не без проблеми...

Публикувано във в-к Сега

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот