"Свята и чиста република" не е израз на Левски

Автор: Проф.д-р Иван Стоянов (2 коментара)


Проф. д-р Иван Стоянов, бивш ректор на Великотърновския университет

В това изследване се използва единствения обективен подход - реконструиране на миналото на базата на съществуващите документи, такова каквото е било. А не такова, каквото някому се иска да е било.

Изразът "Свята и чиста република" (тиражиран като "Чиста и свята република" по времето на комунизма), не е на Васил Левски. Той не се е познавал с Христо Ботев и срещата между двамата във вятърна мелница, с която сме закърмени всички българи, е просто красива приказка на Захарий Стоянов. Съчинил я по писмо, изпратено му от сподвижник на Любен Каравелов.

 

Това са част от новите щрихи към дейността на Левски, включени в монографията на историка проф. д-р Иван Стоянов, преподавател и бивш ректор на Великотърновския университет. Тя бе издадена наскоро в чест на 175-годишнината от рождението на Апостола. На представянето й в Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в София присъстваха най-изтъкнатите изследователи на Апостола днес - проф. Дойно Дойнов, доц. Пламен Митев, Дора Чаушева, директор на къщата-музей в Карлово, преподаватели и общественици.

 

Двамата с Ботев не се познавали

 

"До смъртта на Апостола двамата Големи на Българското възраждане не споменават нито веднъж името на другия. Това е невъзможно, ако са живели заедно", аргументира се проф. Стоянов. Той от години работи с архивните масиви на османотурския съд, на Института по история в Петербург, на БАН и др.


"Единствено в тефтерчето на Левски има препис от творбата на Ботев "На прощаване", а в писмо до Данаил Попов той пита дали "Дума" е престанала да излиза", обяснява за "Труд" проф. Стоянов. В есента на 1875 г. Ботев споменава Левски при опит за периодизация на българското революционно движение във в."Знаме". По-късно издава календар с образа на Левски и пише стихотворението "Обесването на Васил Левски" - почти три години след смъртта на Апостола, в късната есен на 1875 г.

 

Обяснението за разминаването между двамата трябва да се търси в разликата във възрастта им - цели десет години и половина. Това е разлика на почти цяло поколение за онова време, отбелязва изследователят. Проучванията му събарят още утвърдени митове за Левски.

 

В дописка, приписвана на Левски, във в. "Свобода", бр. 7 от 13 февруари 1871 г. се казва "... там дето живее българинът: България, Тракия и Македония". "Този израз се съдържа само в "Карловския препис", който е дело на Христо Загорски и Васил Платнаров, - съпрузи на две от дъщерите на Яна Кунчева - сестрата на Васил Левски. Двамата правят на 12 април и 15 април 1884 г. общо пет преписа на съхранявани у тях документи в отговор на призив на Захарий Стоянов, който се подготвя за ново издание на биографията на Апостола", казва проф. Стоянов.

 

Никъде в писанията на Левски не се споменават тези три стари български области в този вид и ред. Всъщност това е идеята и стремежът на движението за Съединение, а през 1884 г. в Източна Румелия, където живеят Загорски и Платнаров, то приближава своя апогей, подсказва изследователят. Очевидно с ореола на Апостола са осветявани нови каузи.

 

Кой преиначава думи на Апостола

 

"Изразът "Свята и чиста република", втълпен ни през социализма, се оказва, че не е на Левски, а се среща единствено в същия Карловски препис, дело на Загорски и Платнаров. Интересното е, че този препис се е запазил до днес, докато (уж)оригиналът още не се е появил на бял свят!?

 

Кой тогава и защо ни повтаряше "свята и чиста република"? Биографите на великия карловец - проф. Иван Унджиев и Никола Кондарев, издават пет пъти сборника "Свята и чиста република" от 1948 г. до 1987 г. И отбелязват, че този израз се намира в дописка на Левски до в. "Свобода", публикувана в брой 7 от 13 февруари 1871 г. Проф. Стоянов проучва броя на вестника и открива, че там има дописка, която обаче само се приписва на Левски, но всъщност е на Любен Каравелов или е сериозно редактирана от него. И в нея пише, че на знамето, което ще бъде забито на Балканския полуостров ще има три думи - "свобода и секиму своето".

 

Подобна фалшификация от двамата има една единствена цел - да обслужи господстващата политическа власт, убеден е проф. Стоянов. Да, Левски е бил убеден републиканец, посветен в идеите на Мацини, Гарибалди и Бакунин. Това лесно се доказва с написаната от ръката му "Нареда на работниците за освобождението на българския народ". В писмото си до карловския чорбаджия Ганчо Мильов Левски заявява: "В Българско не ще има цар, а "народно управление" и "Секиму своето". Секи ще си служи по вярата и законно щя се съди, както българинът, така и турчинят и пр. Свобода и чиста република".

 

Готови ли сме век и половина по-късно да проумеем цялата истина за своя най-велик сънародник? За т. нар. революционен терор, който от началото на 1872 г. е възприет от тайната организация на Левски по заръка от БРЦК в Букурещ.

 

"Ръгнах го с камата си на смърт"

 

Богатите българи нехаели за народното дело, не давали пари и е трябвало да бъдат подтиквани, иначе пушки за въстание няма. Налага се лично Апостола да ги мотивира, тъй като е наясно, че само с вдъхновените клетви ще си останем под ятагана още пет века.

 

На 14 август 1872 г. посред бял ден в Ловеч заедно с още един другар Левски причаква в дома му чорбаджията Денчо Халача. Не давал пари за наши заточеници в Диарбекир и решили да го вразумят. Но за беда първо се появил не Денчо, а калфата му, който се развикал и заптиетата наоколо щели да дотърчат.

 

В рапорта си до Любен Каравелов за инцидента Васил Левски прямо пише: "...А то доде напред момчето, посрещна го другарят ми, надади вик: тичяйте хора! На която стърна бях в дворат, докато пристигна, то се вика и бори са с другарят ми, престигнах, ръгнах го с камата си на смърт, та дано сбъркаше народат посоката на гласат, който беше напълнил улицата. Не умря изведнъж, захвана да вика повече, което не можеше да се укрий вече, ръгнах го още веднъж, за да не се мъчи... Жялно! За невинното момче."

 

Романтичната представа за всенародния подем и стремеж към свободата ни е внушена от Вазов. Апостола буквално е съграждал тъканта на нова България човек по човек и от село на село...

 

През 1846 г. Неофит Бозвели описва така българите: "Те уста имат, език нямат, очи имат, но не виждат, уши имат, но не слушат, теглят повече от скотовете и защо - не смеят да питат, стоят просълзени горките, гледат нечувствени и умаени като гъски, ходят в темна мъгла..."

 

Само 15 години след укора на Бозвели Левски се врича на същия този народ и след само още 15 години "умаените" българи удивяват Европа със саможертвата си от април 1876 г. Те са знаели всичко за своя Апостол, значи и на нас ни е време да го научим.

 

По в-к Труд

 

Коментари
2012-08-17 15:30:27 От: +

"Неофит Бозвели описва така българите: "Те уста имат, език нямат, очи имат, но не виждат, уши имат, но не слушат, теглят повече от скотовете и защо - не смеят да питат, стоят просълзени горките, гледат нечувствени и умаени като гъски, ходят в темна мъгла..."
Точно е показано до какво е довело "човеколюбивото" османско управлениебългарският народ.От "присъствието" на османцитенарода или от кланетата и дивашкият произвол народа ни е онемял и оскотял.А сега ни заливат с нагли и тепегьозки лъжи за човечното им управление.Хайде холан!

2012-08-24 18:35:11 От: Никола Ников

Точно така, както казва Бозвели:неми, не чуват, не виждат, но кое?? Онова, което не е в кръга на техните интереси. Малко ли е да водиш напълно автономен живот и да приучаваш на това децата си съвсем от малки??? Нима за това не се изисква интелект, повече отколкото да усвоиш религиозни науки?? Що не вземе Бозвели да оре, копае и да дои овце или шие аби, а се е движел само по пътя на просвещението?? Всяка жаба да си знае гьола, всяка коза за свой крак! Просто няма как преди 30 години да си бил "дърво", а след 30 години - равен с другите европейски народи, ако нямаш природно развит ум, което българският бит и народностна култура предлагали на българите. Просто онези "тънки" занятия, от които се печелели "големите" пари, са били контролирани от дьонмета, от лъже...прочети целия

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече