„Семейна памет”: Син откри бащин гроб благодарение на македонски зъболекар

 (2 коментара)


„Семейна памет”: Син откри бащин гроб благодарение на македонски зъболекар Надгробният кръст на загиналия български войник Ангел Нешков

“Ние сме един народ во две дръжави и треба всекакви блгариски герои да ги почитуваме”, така казва Ивица Белески, 29-годишен стоматолог, от Кичево

Поводът за почти невероятната история, която ще последва, започват от една снимка, получена на имейла на Регионалния исторически музей (РИМ) – Плевен преди няколко месеца. На нея има каменен надгробен кръст с надпис: „Тук почива редник Ангел Нешков Славчев. Роден 1920 г. в село Беглеж, Плевенско. Загинал на 13 юни 1942 г.“

Уведомен е Красимир Петров от отдел „Нова и най-нова история“, чиито научни изследвания са свързани с този период. Чрез кметицата на село Беглеж той издирва единствения наследник на убития от албански контрабандисти български войник. И успява да възстанови част от историята на семейството.

Когато 23-годишният Ангел Нешков е убит в Македония, детенцето му – Тодор, е било на 2 години. Със смъртта на баща си то остава пълен сирак, защото майката е починала 6 месеца след раждането му от менингит. Отраства по сиропиталища, успява да завърши добро образование и се установява в Пловдив. До този момент 73-годишният Тодор Нешков не е знаел нищо за съдбата на баща си.

Свързват се с македонеца, който е изпратил снимката – зъболекар по професия, невероятен български патриот. В празничните дни около Гергьовден Тодор, братовчед му и Краси Петров пътуват за Кичево. Ивица Белески ги води на гроба, който се намира в двора на стара църква в родното му село Орланци. Запалват свещички. Един от малцината старци, които живеят в селцето и далечен роднина на Ивица – Цветан Белев, изрича думи, които българите никога няма да забравят: “Това е свято място, тук и да духа вятър, свещите не гаснат…”.

Оказва се, че в малкото македонско селце се пази още едно парче българска история. В старата църква гостите намират плащеница, осветена от българския екзарх Йосиф през 1898 г. На изпроводяк пред табелата на Орланци българи и македонци се снимат с българското знаме и автентичното знаме на ВМРО – като опровержение на всички твърдения за създадената изкуствено вражда.

„Ние сме македонски българи от преди 400 години в моята фамилия. Ако в Македония има македонски албанци и македонски мюсюлмани, оти да няма македонски българи“, пита Ивица Беленски, с когото се свързахме. Оказа се, че той проявява огромен интерес към българската история и е събрал архив за българската администрация през Втората световна война.

Какво е да откриеш гроба на баща си след 70 години? Неописуемо е вълнението. И мъка, и радост, и всичко, споделя Тодор. През всичките тези години той не е могъл да открие нищо за своя баща, просто защото не е имал изходна точка. „Израснал съм без родители, казано ми беше, че баща ми е минал албанската граница тогавашна, но какво и как да търся, не знаех. Благодарение на това македонско момче и на Краси, след 70 години аз вече знам поне къде са костите на баща ми. Сега мога да ходя, когато поискам и да паля свещичка на гроба“, добавя наследникът на убития български войник.

По сайта Bgserver.info

Коментари
2014-07-01 18:15:34 От: +++++

Отлично е даже, че родолюбиви чувства карат доста млади македонски българи да се захващат с такава дейност. Ето как една история става реалност. Дано не е само сметка, защото с приема на Македония в ЕС, мнозина от тях може и да се отметнат...

.......................присъствие там.та нашата върушка няма елементарната воля да ги десърбизира.говоря за вола като компелкт от намерение и действие а не като мечти без поведение.
този младеж си е просто един от стотиците хиляди младежи които си задават въпроса какви сме и много лесно си е отговорил с най простичкото Българи сме.но има една доста голяма група младежи които не си задават този въпрос а са като ксерокопия на Груевски .тези хора тепърва им предстои катарзис и то драматичен когато след 10 години тази държава стане албанска .но ще е много късно както за тях така и за българщината в македония.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече