"На герба си имаме лъв, а се държим като мишки..."

Автор: Радослав Христов (2 коментара)


"Левски пречи на държавата, това е истината!" - категоричен е художникът Александър Стефанов...

 

Художникът и скулптор Александър Стефанов е роден на 25 юли 1943 г. Негово дело са редица популярни паметници в страната, сред които този на Стефан Стамболов в съавторство с Иван Славов и арх. Иван Аврамов срещу Централния военен клуб в София, както и паметникът на Васил Левски и неговите сподвижници в село Голям извор. Носител на Гран При от Международния конкурс във Валенсия, Испания.

 

Стефанов е автор и на книгата-анкета “Левски и Попа”, която разбуни общественото мнение в страната преди няколко години. Издаде историята по изграждане паметника на Апостола в София и доказа с документ, че автор на релефа е Рудолф Вейр.

 

- Г-н Стефанов, откога датира интересът ви към личността на Левски и кой ви запали по темата?

- Баща ми ме запозна с Дякона. Всяка година на 19 февруари поставяхме цвете на паметника. Гледам го на релефа, говоря му, а той мълчи... Всеки Великден камбаните бият за друг - аз го моля да възкръсне и да ни поведе. Пак мълчи - не иска вече да е до нас и с нас. Обидата му е голяма.

Цяла България обикалям с години да събирам всичко направено за него. Открито се противопоставих на фондация “Васил Левски”, че вместо да работят за него, печелят от светеца. Разбраха, че преброявам и събирам всичко и на секундата направиха акция “Да преброим паметниците на Васил Левски”. Стоят си в кабинета и чакат някой да им изпрати снимка и информация, но не проверяват и пишат лъжи.

 

От години водя преписка със Софийска община да намери подходяща улица в София и да смени една ужасна клоака от 100 метра, която се нарича “Гина Кунчева”. И понеже е много “голяма“, на картата е отбелязана под №106. Но Общината въобще не се решава поне да ми отговори. Забравиха българския...

 

През 2007 г. направих паметник на сподвижниците на Левски в село Голям извор, откъдето Левски пише последното си писмо до Ловеч, че знае кой е предателят. Паметникът представлява огромен християнски кръст и в средата има релеф на Левски.

- Не е ли странно и парадоксално, че обикновено се сещаме за Левски около датите на неговото рождение и кончина?


- Всички се удрят в гърдите, че обичат Левски, но малцина се грижат за него, че и не знаят кога се е родил. Българинът не дава пет пари за Левски. На герба си имаме лъв, но живеем като мишоци. Затова всяка година с радост от обесването правим “тържествени концерти”. Къде има подобна мизерия?! Тъжно е!

- Заслужаваме ли днес личност като Левски и вярвате ли, че някога България ще роди отново такъв син?

- И до ден днешен нямам отговор как се е родил такъв човек по нашите земи. Красив, магнетичен, погледът му такъв, че веднага тръгваш след него. Думите му - сякаш е завършил Сорбоната. Бенковски е бил щастлив човек - там, където преди него Левски е създал комитет, хората веднага се вдигат на бунт.

- Достатъчно ли са паметниците в страната, посветени на Левски?

- Във Враца имаше огромен паметник на Левски от Владо Гиновски, монтиран пред художествената галерия и историческия музей. Имаше, но изчезна и никой не знае къде отиде този почти триметров каменен портрет. Бил захвърлен в дерето. Открих го приютен от училище “Васил Левски“. Възмутен отидох в музея да им съобщя новия адрес на паметника. Не могло на центъра на града да има паметници и на Левски, и Ботев - каквото имало, са си казали в мелницата. Срамно е!

 

Не монтираха една плоча в село Огняново, Пазарджишко, защото кметът има претенции, че Левски е отсядал в къщата на дядо му, а не там, където бе монтирана. От години няма кой да закърпи главата на Левски в Дупница, за да не се търкулне. Но пък изградиха едно монументално извращение срещу село Буново - по-голяма отврат няма и да има.

 

Не търсят съдействие от съюзите на художниците и архитектите - самодейност, която години не спира. Това ли е признателност? Стига! Срам ме е от печалбарство и непризнателност. И Левски ни изостави и ще сме си сами вечно.

- Писал сте по темата за паметника на Васил Левски в София. Защо толкова години след построяването му около него, както и около гроба на Апостола, продължават да витаят доста неясноти?

- Категорично, мястото на обесването му е там, където е построен паметникът. Строежът му се влачи 17 години. Да припомня, че Айфеловата кула е построена за по-малко от две години, Световният търговски център в Ню Йорк също за две, Хеопсовата пирамида за 20, паметникът на Цар Освободител в София за две. А военните, понеже имат много акъл, през войната къртят паметника да търсят костите му. Не четат и не знаят, че по време на строежа са правени разкопки. Гадости без край!

 

Всеки, който се е постарал да прочете нещо за Дякона, знае публикациите във вестник “Мир” от 1937 г., че Светите кости са в църквата “Света Петка”. Но душманите без изследване ги изхвърлиха.

 

Левски пречи на държавата, това е истината. Ако има начин ще го изчоплят и от учебниците - не може да има такъв чист човек и да разклаща съвестта на политиците ни. Не може да е светец, щом е пробол момчето, даже и при самозащита. Цар Борис изклал лично стотици хора, а Свети Димитър със скръстени ръце ли е стоял? Но те са светци.

 

Що се отнася до предателя поп Кръстю, който мнозина днес оневиняват - тези неблагодарни люде не искат да кажат защо попът е пуснат веднага, въпреки че Димитър Общи го издава, че е член на Комитета. Мълчат и защо не е докаран в София поне като кошаревски свидетел.

 

При попа има рецидив. Ходих и до Зайчар и Крива паланка да търся това-онова за пребиваването на Левски там. И научих, че много преди да вземе комитетските пари, поп Кръстю не се свени и от Раковски, ограбва го, но е осъден и тикнат в затвора.

 

От posredniknews.com

 

 

Коментари
2013-11-12 17:45:13 От: dimana

Blagodaria za materiala! Naistina e sramno, che niameme culturata da si tachim svetcite cato Levsci. I film ne sme uspeli da mu posvetim. Napravo e pozor!

................. са българомохамедани които приемат доброволно християнството през 1912г.и даже повеждат такова движение сред българомохамеданите ,като 60% от тях в бившата голяма Златоградска кааза приемат ДОБРОВОЛНО ХРИСТИЯНСТВОТО.При временно възстановяване на турската власт в Златоград те са поканени да се върнат отново в лоното на исляма.Категорично отказват!поканите обаче са придружени с изтезания на Серафим/Ешреф/-пак отказват .Накрая са убити за коравата си и убедена българщина и християнство.Предложиха на общинският съвет в Златоград в памет на 100годишнината от смърта им да се обявят за почетни граждани и да стартират процедура -искане за обявяването им за светци,с какво са по лоши от Евгени Старозагорски -приел исляма после се отрекъл от него или...прочети целия

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече