"Франкфуртер рундшау": Бикът от България

Автор: Редакционен анализ (1 коментар)


Само неговото очарование може да спаси страната от правителство на малцинството

Като премиер Борисов не донесе никакви изненади. От политическа гледна точка той поддържаше строги мерки за икономии, а обещаното възстановяване не се състоя. Неговата партия, както и всички други, беше обградена от мрежа съмнителни фирми. Нито един сериозен член на политико-криминалните среди на България не беше изправен пред съда. Това се казва в обширна статия на германското издание "Франкфуртер рундшау" за ситуацията в България след изборите от неделя, чийто пълен текст публикува БГНЕС.

Ето какво се казва в статията със заглавие "Бикът от България".В една държава, в която "полицията бие гражданите", той /Борисов – бел. ред./ не иска да е премиер. С тези думи през февруари 2013 г. Бойко Борисов подаде оставката си. В продължение на седмици обеднели софиянци демонстрираха срещу премиера, стигна се до сериозни сблъсъци. Сега той вероятно ще се върне на власт, но съществува раздвоение в мненията за оставката му преди – дали Борисов наистина е бил толкова деликатен, или просто е добре пресметлив.

Предсрочните парламентарни избори бяха спечелени от партията на приятелите на Европа на Бойко Борисов, но подчертава, че недоверието е голямо. И припомня, че през февруари 2013 г. Борисов си подаде оставката като премиер.

Партията ГЕРБ спечели изборите с 32,7%, каквито бяха неокончателните резултати от понеделник. И не можа да бъде постигнато мнозинство. Борисов има желание да сформира правителство на малцинството. "Аз ще управлявам, лично аз", заяви самият той в неделя вечерта. Той е готов на всичко, за да бъде избегната политическа безизходица. Алтернативата на коалиция с него биха били нови избори.

Тежки думи, но Борисов със своя стил добре се справя с грубите момчета с големи сърца. Непоколебим пожарникар от предградията, патрулен полицай, каратист, по-късно бодигард и на 55-годишна възраст е отново център нападател за второ разпределение – Бойко Борисов е това, което Арнолд Шварценегер само играе на екрана.

Към неговия образ има и детайли. След като се образова като пожарникар, синът на полицай се включва през 80-те години в полицейския апарат и стига до доцент в полицейската академия. След като режимът пада, той основава, като някои негови колеги от полицията и общността на тайните служби, една охранителна фирма. Който дойде на сцената през мътния период на 90-те години, можеше да бъде или престъпник, или политик – или и двете заедно.

През 2001 г. бившият цар Симеон, вече станал министър-председател, реализира всички детски мечти в политиката и го направи полицейски началник. Борисов използва облика си на защитник на обезправените и тръгна срещу корупцията. Той позволи да бъдат спирани лъскави джипове, а собствениците им да бъдат питани откъде имат пари за колите. В същото време големите мафиотски шефове живееха необезпокоявани. Плешивият популярен полицейски шеф показа проницателност и през 2005 г. се кандидатира за кмет на София. Тази служба, която по времето на компартията беше без значение, се превърна в откритие след идването на 2000 г.

Навсякъде по Балканите кметовете на столиците се преобразяваха в напористия Руди Джулиани от Ню Йорк и така надбягваха неуважаваните политици. Всъщност чрез една новосъздадена "дясна" партия на Борисов му се удаде да стане министър-председател. Победата на избори беше начинът, по който той да отмъсти за убития от комунистите свой дядо, каза той след триумфа си. В действителност става дума за неговия прадядо, както после се установи, и не са били комунистите, а обикновени престъпници.

За четири години като премиер Борисов не донесе никакви изненади. От политическа гледна точка той поддържаше строги мерки за икономии, а обещаното възстановяване не се състоя. Неговата партия, както и всички други, беше обградена от мрежа съмнителни фирми. Нито един сериозен член на политико-криминалните среди на България не беше изправен пред съда. Когато стана известно, че е забранил на шефа на митниците да извършва разследване срещу близка до партията пивоварна, Борисов призна скандала – последствие, което конкурентите му при подобни случаи никога не са правили.

Неговото очарование го спаси. Сега ще успее ли да спаси България от правителство на малцинството? Това може ли да стане? Ако да, то ще е само заради неговото очарование.

-------------------------------------------

*Франкфуртер Рундшау (на немски: Frankfurter Rundschau) е немски всекидневник, базиран във Франкфурт на Майн. Основни конкуренти на Франкфуртер Рундшау са Франкфуртер Алгемайне Цайтунг, местното издание на в. Билд-Цайтунг, който е най-добре продаваният вестник в Европа, и малкия местен консервативен Франкфуртер Нойе Пресе. Дизайнът на Франкфуртер Рундшау е модерен, а политическата му привързаност е либерална. Тираж 180 000

Коментари
2014-10-11 15:21:23 От: -----

Добре са го подредили немците... И това - "Бикът от България", тук има доста подтекст.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот