2350 г. пр. Хр.: Българите създадоха най-точния календар

Автор: Доц. Александър Илиев (18 коментара)


2350 г. пр. Хр.: Българите създадоха най-точния календар

Годината е 1970 след Христа. Учени, обединени от идеята за създаване на идеално точен календар, изучават леточислителните системи на древните цивилизации и ги сравняват с прилаганите по света в днешни дни.

 

 

Екипът работи под егидата на ЮНЕСКО. Отвсякъде валят предложения, всяка държава подава материали за своята традиция в измерването на времето.

 

Разглеждайки многобройните варианти на календари, учените попаднали на кратко научно съобщение за един "езически" календар. Той идвал от България, известна на академичната група с чудесното си кисело мляко, маслодайната роза и необичайно богатия си фолклор. Това съобщение визирало възможен вариант на Централноазиатския животински цикъл, но изглеждало по-старо от него. Астрономическите таблици и направените изчисления показали категорично, че образецът е древен.

 

Годината била около 2350 преди Христа. Някъде по южните склонове на Памир живеел земеделец. Есента била урожайна и до края на октомври той прекарал на хармана, вършеейки с дребното си планинско конче златните класове. Долината, в която живеел човекът, била закътана в диплите на планината, та затова зимата била мека. Случило се така, че дните били слънчеви. И човекът на хармана, вързал кожуха около пояса си, се припичал на последните слънчеви лъчи. Тогава се замислил за сянката на стожера.

 

Земеделецът забелязал, че сянката вчера била по-къса от днес, а преди седмица още по-кратка. Решил да я измери и забил колче дотам, докъдето се простирала. Занизали се облачни дни. Слънцето се криело зад пелена от свъсена пяна. Но земеделецът упорито чакал. И когато мъглите се вдигнали, сянката била пораснала с цяла педя! Новото колче отбелязало това чудо така, както резките на вратата му показвали как от дете е станал мъж. Небето било благосклонно към човека. Ден след ден колчетата ритмично се отдалечавали от стожера. А в едно заскрежено, слънчево утро сянката се върнала едно колче назад.

 

Цяла година посветил земеделецът на своето откритие. За целта си направил дори нов харман. Стария обявил за свещен. Та той бил неговият слънчев часовник! Пладне след пладне човекът забивал своите колчета и правел по една резка върху стожера. Така разбрал, че годината има 365 изгрева и залеза и само веднъж сянката ставала най-голяма. Земеделецът нарекъл на своя език тоя ден Енинак, което преведено на съвременен български ще рече - Единствен ден. А народът ни от векове го нарича Еднажден.

Към научното съобщение били приложени и два превода на кратък документ, наречен "Именник на българските канове". Там възшествието на 13 владетели било записано именно по този календар.

 

Чудни имена имали българските владетели от древния летопис. Но още по-странни били думите, с които наричали животните от своя календар. Явно било, че онези, които написали документа и създали перфектния календар, не били от славянското море. Нито пък варварски конни племена, наричащи дом всяко място, в което ги завари залезът. На тези древни българи дори крепостите и защитните валове били ориентирани по посоките на света.

 

Учените от ЮНЕСКО били поразени от гениалното решение на математическата задача с чепатото число 365. Нещо повече - древното българско летоброене предлагало същото просто правило и за високосния 366-и ден, който окончателно "преобръщал колата" дори на претендиращите за най-съвършени образци календари. Откъде биха могли тогавашните българи да направят такива точни наблюдения?

 

Астрономическите изчисления сочели императивно региона на Централна Азия. Документите, засечени с езика на цифрите, разкривали, че този календар е открит приблизително около 2350 години преди Христа. Хората, създали този шедьовър, били уседнал народ, най-вероятно земеделци. Те били изобретили прост слънчев часовник, с който уловили и турили юзда на времето. Неслучайно богът им бил наречен с името на небето - Тангра.

 

Какво се случило всъщност 2350 години преди Христа?

 

Българите открили една позната дотогава на човечеството закономерност. Шумерската, египетската, китайската и индийската цивилизация вече били сторили отдавна същото. Но техните астролози така и не намерили достатъчно добро решение на проблема с числото 365. Те прекроявали календарите си династия след династия. И тъй като слънчевият цикъл ги затруднявал, някои от тях преминали на лунния.

 

Нашите предци просто обявили този ден за нулев. Енинак станал официалната Нова година. По-логично от това комай няма. Изваждайки деня Енинак, оставали 364. Те се делели на 4 - броя на сезоните - без остатък. Точно по 91 дена траел всеки от тях.

 

За да ознаменуват началото на сезона, древните българи решили да направят първия месец на всеки сезон от 31 дни, а другите два по 30. Когато се появявал ефектът на закъснение по време на така наречената високосна година, предците ни правели нулев и деня на лятното слънцестоене - 22 юни. Така отпадало известното ни неудобство всяка година да местим календара с един ден напред и понеделникът да става вторник например. Също така неудобният съвременен 29 февруари просто не съществувал и не измествал дните с цели два.

 

Народът на българите си знаел, че всеки нов сезон започвал с неделя (която била и сезонният празник) и завършвал в събота. Така тримесечието се деляло точно на 13 седмици, а годината на 52. При това и простият земеделец знаел без всякакъв справочник календара.

 

Учените от ЮНЕСКО нарекли това деление "златното българско календарно число". Те лесно изчислили, че слънцето е било в съзвездието Сомор (Мишка) по българския календар, когато същият бил създаван. И тяхното предложение било след определено време да се изработи проект за възприемане на съвършения български слънчев календар от всички жители на земята.

 

Моите наблюдения върху календарната памет на българските етноси в нашата прародина допълниха тази картина. Оказа се, че братята ни там продължават да ползват този календар. Новите аспекти, които открих, бяха ползването на ръката като универсален календарен указател. Ако свием дланта си в юмрук, ще забележим, че имаме четири изпъкнали стави. С трите вдлъбнатинки между тях числото става седем. Толкова, колкото са дните в седмицата. Ето го първото календарче, което всеки човек носи винаги със себе си.

 

Нека сега отворим юмрука и погледнем дланта си. Забелязваме, че пръстите ни имат по три фаланги. Ако докосваме с палеца си всяка от фалангите на четирите си пръста, ние можем да оприличим всяка от тях на определен месец и да запомним докъде точно сме стигнали. Но 12 са не само месеците. Толкова са и часовете на деня и нощта. Дясната ръка символизира времето за работа, т. е. деня. Лявата представя времето за почивка с неговите също 12 часа. Това число се оказва удобно и при пресмятането на броя на седмиците в сезона. Те са точно 12 плюс 1.

 

Когато изброим дванадесетте седмици (разбирай фаланги), трябва само да изправим палеца си, за да обозначим и последната седмица от сезона. И да започнем броенето отначало.

 

Тази практика е усвоена от всички съседни народи. Ползват я индийци, пакистанци, афганци, таджики, туркмени, казахи, тибетци. А сънародниците ни в майчините земи скромно казват - това е по нашия календар.

 

Животните от неговия цикъл не са случайно избрани. Те посочват на земеделеца, скотовъдеца, воина и кана сюбиги месеците чрез най-активните представители на фауната за 12-те годишни периода. Затова и днес в България, а и в прародината ни има Миши празници, Конски празници, или кушии, Вълчи празници, Петльовден и т. н. Те са тъкмо в началото на всеки месец от древния български календар. Когато кан сюбиги Борис покръствал българите, той успял да съхрани и "миропомаже" цели 36 такива празника. Те станали християнски и такива се считат у нас и до днес. Византия е била принудена да приеме това условие. Така народният календар на българите продължил да живее паралелно с неточното християнско летоброене.

 

Шествието на българския календар продължава. В полезрението на родната ни наука попадат селските и градските чешми от епохата на Възраждането. На много от тях редом с годината, изписана с цифри, е вдълбан и барелеф на животно. Без изключение тези животни съвпадат с календарните, съответстващи на поставената година. Така народната памет си е проправяла път, подобно на водата, шуртяща от чучурите, за да достигне до наши дни и да ни предаде чрез посланието на камъка календара на дедите ни.

 

В епохата на глобализацията човечеството търси по-съвършени модели за своето съществуване и развитие. В този смисъл считам, че приемането на древния български календар за световен е въпрос на време. Календарът е може би най-големият принос, който българите са дали на света. С него ние сме влезли в голямото семейство на цивилизованите народи. И ако с нещо трябва да започват учебниците на децата ни по родинознание и история, то е именно с древния български календар.

 

 

 

 


автор: Доц. Александър Илиев,
доктор на изкуствознанието

 

 

Коментари
2009-01-01 09:13:19 От: veda

2350 г. пр. Хр. китайците ни гонят от земите ни, взимат културата ни ( Баян - на китайски Лао Дзъ, напуска последен през ЗАПАДНАТА порта на строящата се В.Китайска стена, едва след като е принуден да разкаже основите на бълг. учение ДАО и отива в последната ни древна културна столица - Тибет). Китайците използват и до ден днешен календара ни ( само са сменили таралежа-не са разбрали митолог. какво представлява и др. имена), йероглифите ни (най-древните и свързани с Бог, истина и знание са български руни), вярата ни, науката ни и други.
Вижте древните арииски мумии от градовете в пустинята ТаклаМакан и как след 2350 г. пр. Хр. стават смесени и накрая жълти.
Можете ли да изровите материали за пирамидите в Китай - не последната на Жълтия император...прочети целия

2009-11-23 23:31:22 От: Наблюдател

Правилно Юнеско не е ПРИЗНАЛО календара, който наричате БЪЛГАРСКИ! Та това е КИТАЙСКИЯТ календар! Не виждате ли, че мястото на Овена е заето от Миката? По този календар никога няма да се сетише за прецесионната година. А нашите са я знаели..Докога ще ни омайвате с приказки и измислици...В горните писания има истина ..НО! Много умело се манипулират българите за да не се запитат - А бе , нашият календар не започваше ли през 5505 пр.н.е.? Жалко за титулуваните изследователи! Ще има да чакат ЮНЕСКО, гърците, и едни други да признаят нещо, което хилядолетия ТЕ са унищожавали...

2009-12-16 12:18:45 От: Руси Иванов

Именно, защото не се познава календара, а се дрънкат глупости. http://www.svetogled.hit.bg/1.htm Ето информация и за Сурвакницата ни http://www.ivanstamenov.com/?p=390

2010-04-15 20:29:07 От: Руси Иванов

Да, горния коментар съм го писал по времето когато разпостранявах календара на Георги Кръстев от адреса ( светоглед ) който съм оставил в горния коментар. По късно сверих календара с Юпитер и се оказа че началото му е в 5504-та
http://www.facebook.com/group.php?gid=138830043878

2010-05-07 18:59:04 От: Изследовател

Господин Иванов! Има още много да четете преди да се изказвате! Не разбрахте ли, че не Ви достигат знания? Дори и понякога да изказвате мнения, които на са Ваши, но са верни, във Вашите уста звучат фалшиво! Макар, примерно Георги Кръстев да допуска грешки, не сте Вие този който ще коментира тънкостите на календара! Изобщо не можете да сравнявате с Юпитер! Та Вие сте неграмотен астрономически! Годината 5504 я откриха други и те могат да докажат защо тази годината е годината на Сътворението на света според Българския календар. Дори класикът Климишин, въпреки че я цитира, не можа да я докаже! Златарски също...А Георги Кръстев е много сериозен изследовател,с огромен запас от знания и перфектно математическа подготовка! ...Та каква беше Вашата математическа и ас...прочети целия

2010-06-11 03:30:31 От: Руси Иванов

Драги ми изследователю, календара е слънчево-юпитеров и не може да се говори че не могат да се правят сравнения с Юпитер, който тази година е във второто съзвездие след зимното слънцестоене - то ест 2010-та трябва да е втора в юпитеровия дванадесетгодишен цикъл.
Моят съвет пък е Вие да пишете това което се отнася до въпроса за календара - останалото само ми подсказва кой се обажда от ... Въпреки че нямам висше образование мога да говоря по въпроса естествено на хора които искат да чуят, а защо календара липсва от образователната ни програма, като се има предвид че е в основата на културата ни - защото хората от министерството ни на просветата не са чели или не искат, или им се плаща за да не се говори за календара. Те са по опасните от мен и на тях тр...прочети целия

2010-06-14 13:47:48 От: Руси Иванов

За четящите коментарите - Нямам претенции за откриването на календара.
Не съм писал за Георги Кръстев за да се изкарам по умен от него - напротив, даже съм му благодарен за това което е направил. Само обяснявам защо вече не разпостранявам това което той е писал - макар че тия дни сайта му нещо не се отваря.
Пак повтарям. Аз само разпостранявам българския календар и приемам мнения и съвети относно системата и корекциите.
Приказките за това на кой колко му е са от клюкарския инструментариум и с тях някои се "рисуват" но с "кафеви" боички.
Не забравяйте че тук е място за коментари отностно темата, а не за одумки на тоя и оня.
Групата за календара във Фейс бук
http://www.facebook.com/group.php?gid=138830043878

2010-08-13 20:43:52 От: Руси Иванов

Информацията за календара липсва в образователната ни програма, защото по лесно да ни засилват я към Волга, я към Иран но в никакъв случай не се допуска че може да сме си тук от време оно.
http://balkan1.blog.bg/politika/2010/07/03/ot-koga-sme-na-balkanite.571532

2014-11-27 21:41:07 От: barin

Придържам се към казаното във втория коментар, че "А бе , нашият календар не започваше ли през 5505:. Така съм писал във втория си официален доклад. Иначе напълно съм съгласен, че е най-точния в света. Направен е по уникален начин вследствие дългогодишни наблюдения.Сезоните, седмиците и годината, както и допълнителните дни са измислени така, че се знае началото на новата година, всеки сезон-в неделя.Националните празници са били винаги в деня, съвпадащ с поредността на месеца( като бройка-12 почивните дни през годината са били приблизително толкова, колкото в сегашни дни. Не е имало нужда управлението, съответстващо на сегашното народно събрание ежегодно да определя почивните дни и кога ще се отработват понеделниците и петъците при сливане на втоорника и че...прочети целия

2014-12-02 17:40:07 От: Руси Иванов

ИСТИНАТА е, че летоброенето е с начало 5 504-ри години преди настоящото -
По- късно намерих и книгата "Времето и календарният проблем" на Васил Умленски издадена от Академично издателство "Марин Дринов" 2 005 г. стр. 92 в която пише следното -
"... освен византийското летоброене по нашите земи е използвана ера, която се е наричала българска. Нейната начална епоха е 5 504г. пр. Хр. В руските летописи по тази ера са датирани например покръстването на киевската княгиня Олга през 959 г. сл. Хр.( 6 463 г. от българската ера, 6 463 - 5 504 = 959 ) и разгромът на Хазарския хаганат от нейния син княз Светослав ( 6 473 г. от българската ера или 969 г. сл. Хр. )... За разгрома на Хазарския хаганат обикновено се посочва 965 г. сл. Хр. ... Според арабски...прочети целия

2014-12-02 17:44:22 От: Руси Иванов

Българският календар е слънчево-юпитеров, та не е зле да погледнете в кое съзвездие е Юпитер и ще разберете за какво става въпрос - естествено би трябвало да усвоите известен обем от информация за можете да мислите правилно -
http://balkan1.blog.bg/technology/2010/01/18/bylgarskiiat-kalendar.474831

2015-04-09 13:15:45 От: Filan Kishiyata

Малко сметки. Календар без сметки не става, а за който не е така, да не чете повече. Астрономическият ден е 365 дни 5ч.,48мин.,45,5сек.
Календарната година по Българския календар е 3 пъти по 365 дни и един път от 366 дни, което за един 12 годишен период прави 4384 дни. Юпитер обикаля около Слънцето за 11,86 години, което се равнява на 4332,853332 дни или до 12-те пълни обиколки на Земята не му достигат 51,146668 дни или по 4,26222333 дни всяка година. За 5 обиколки на Юпитер около Слънцето се набират 255,73334 дни, а за 10 - 511,46668 дни.Пита се в задачката може ли обиколката на Юпитер около Слънцето да е критерий за продължителността на годината по Българския календар!?

2016-02-09 19:58:32 От: Балканец

Пази Боже, сляпо да прогледа! Налудничави детски приказки и внушения - земеделци, тангри, азия, изток, селяни и прочее тъпни и отдавна отхвърлени фантазии!

2016-02-09 20:12:08 От: Балканец

До коментиращите тъпаци и други наУчени - Българският календар започва да се отброява през 5504-5 пр.Хр. защо? Защото тогава се случва Черноморския потоп и бългАРИте се разселват от Балканите и черноморието към всички други кътчета и носят древната си цивилизация и знание на света!Ние не само даваме най-старият и точен календар на света, но и знанието и понятията за календар, време, космос, астрология и т.н. Всички други системи и календари са по късни версии или производни и поради тази причина са сравними в различни аспекти!

2016-02-09 20:16:36 От: Балканец

И още нещо!!! Защо търсите истина и разум в статията на ДОЦЕНТ ПО ПАНТОНИМА! Този откровен идиот, незнайно как избран(не, че не е ясно защо) отиде по азия и без да знае елементарни причинно=следствени връзки се върна на "бял кон" да ни каже "великата истина"...удобна на политиките и властта! ! ! Гнусен, долен, смешник...

2016-02-12 21:42:04 От: barin

Календарът си е български.Той много добре допълва написаното от мен:http://barin.blog.bg/regionalni/2015/04/01/bylgarskiiat-kalendar.1350888

2016-02-12 22:15:05 От: barin

В коментара имах предвид, че написаното за българския календар допълва моята тема.

2018-05-23 14:37:37 От: Руси Иванов

След като учените ни от БАН мълчът по въпроса, естествено е да се активират и други хора . Аз случайно открих стоидвадесетгодишния цикъл на Георги Кръстев в мрежата и разбирам, че календар с летоброене 5 504-ри години преди настоящото не може да бъде български НО го наричам така, защото последните датировки по този календар са в Българската култура - "къщата с маймунката" на Никола Фичев във Велико Търново - 1849 - година МАЙМУН в цикъл ЗЕМЯ и за това добичето е издокарано седнало на земята -
http://balkan1.blog.bg/technology/2010/01/18/bylgarskiiat-kalendar.474831

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Февруари 2023 »
пнвтсрчтпксбнд
  
     
 1. 04.02. - Събития и факти
 2. 04.02.1885г. - Роден е Асен Златаров
 3. 05.02. - Св. мъченица Агатия, празнуват Добрин и Добромир
 4. 05.02. - Събития и факти
 5. 06.02. - Събития и факти
 6. 06.02.1878г. – руските войски освобождават Бургас
 7. 06.02.1886г. – роден Людмил Стоянов
 8. 07.02. - Събития и факти
 9. 08.02. - Събития и факти
 10. 08.02.1989г. - Годишнина от основаването на КТ “Подкрепа”
 11. 08.02.1966г. - роден Христо Стоичков
 12. 09.02.1999г. - в Либия са задържани 23 българи. Започва епопеята на българските медици.
 13. 09.02. - Събития и факти
 14. 10.02. - Събития и факти
 15. 10.02.1879г. – открива се на Учредителното събрание във Велико Търново
 16. 10.02.1879г. - избират Манолаки Тошев за първи кмет на София
 17. 10.02. - Ден на пчеларя
 18. 11.02. - Събития и факти
 19. 11.02.1515г. – загива Свети Георги Софийски Нови
 20. 12.02. - Събития и факти
 21. 12.02.1945г. - Годишнина от правописна реформа в българския език
 22. 12.02.1902г. - роден Светослав Минков
 23. 13.02. - Събития и факти
 24. 14.02.869г. – умира Константин-Кирил Философ
 25. 14.02. - Събития и факти
 26. 14.02. Ден на лозаря, Трифон Зарезан
 27. 15.2.1813г. Национален празник на Република Сърбия, Ден на държавността
 28. 15.02.950г. – Отон І е провъзгласен за крал на Италия
 29. 15.02. - Събития и факти
 30. 16.02.1887г. - бунтове на българските офицери-русофили в Русе